април 15, 2024
Valjevo

Ledeno u najluđoj noći – Negde kiša, negde sneg

Podelite post:

 

Prema prognozi meteorologa, za Novu godinu se u Srbiji očekuju hladno vreme i snažan vetar, ali još ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li će padati kiša ili sneg. Kako kažu, jedino je sigurno da će planine biti pod snežnim pokrivačem, dok je za nizijske predele situacija neizvesna.

– Narednih dana ćemo imati relativno toplo vreme za ovo doba godine, ali od 25. decembra očekujemo zahlađenje. U tom periodu bi trebalo očekivati dosta kiše i vetra. Mestimično će biti i snega. Nakon nekoliko dana otopljenja, od 7. januara nas ponovo očekuje hladan period, koji će trajati do 20. januara. Potom će uslediti nešto toplije vreme, koje će potrajati do sredine februara. Početkom marta, takođe, možemo da očekujemo zahlađenje – navodi Ristić.

Toplije od proseka

Republički hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena, kada su u pitanju snežne padavine, do Nove godine. Prema ovoj prognozi, očekuju nas dnevne temperature koje će biti iznad nula stepeni Celzijusa.

– U Valjevu postoje izgledi za snežne padavine od 27. do 29. decembra, u Novom Sadu od 21. do 23. decembra, 25. decembra i od 27. do 29. decembra, u Nišu 22. i 23. decembra i od 27. do 30. decembra, u Kragujevcu od 27. do 31. decembra. Na Zlatiboru i Kopaoniku padavine se ne očekuju od 18. do 20. decembra i 26. decembra – navodi se u grafikonu RHMZ.

Detaljna vremenska prognoza do Nove godine pokazuje da će u periodu od 20. do 31. decembra maksimalna temperatura u Srbiji biti oko osam stepeni.

Foto: B.I.

 

Više kiše nego snega

Zima kalendarski počinje 22. decembra, a kako kaže meteorolog Nedeljko Todorović, i dalje ćemo imati normalan, „običan“ ritam vremena.
– Temperatura raste, pa sledi naoblačenje, počne kiša, dođe zahlađenje, pa počne sneg. To je formula po kojoj se vremenske prilike kod nas odvijaju čitave zime. U Srbiji, u nižim predelima, u toku tri zimska meseca češće pada kiša nego sneg. To je naša realnost – kaže meteorolog Todorović.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović navodi da je prva polovina decembra natprosečno topla ako se uzme srednja prosečna temperatura u Srbiji.

Prema najavi RHMZ-a, narednih dana u većem delu Srbije temperatura će prelaziti 10°C. Pod uticajem snažnog anticiklona u Srbiji je došlo do potpune stabilizacije vremena, a to se očekuje i u narednom periodu. Zapravo, čak se očekuje i toplije vreme. Narednih dana ujutru će biti vedro i hladno, u većini predela uz mraz i maglu, a onda tokom dana biće sunčano i toplije.

Foto: Shuterstock

Maksimalna temperatura narednih dana u većini predela biće iznad 10°C, a najtoplije će biti na zapadu Srbije, temperatura i 15-16°C. Visoke temperature očekuju se i danas, na Svetog Nikolu, a temperature će ići do 17 stepeni.

U četvrtak se očekuje više oblačnosti i pad temperature vazduha, ali bez zahlađenja i bez padavina.

Srbija na udaru ciklona „Bomba“

Veći deo Evrope pod uticajem je veoma snažnog anticiklona sa zapada Evrope. Vrednost pritiska u njemu je i iznad 1.040 mb i on ovih dana predstavlja blokadu za prodor oblačnih i padavinskih sistema do našeg područja. Ipak, pred kraj radnog dela sedmice Evropu će zahvatiti ekstremno snažan ciklon „Bomba“, a on će promenu vremena doneti i Srbiji. Srećom, ovaj ciklon neće direktno pogoditi Srbiju i naše područje, već će samo perifernim i svojim obodnim delom zahvatiti krajnji sever Srbije i u tim predelima Srbije biće veoma vetrovito.

Otapanje snega

Kako objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović, nema nagoveštaja da ćemo u narednom periodu imati bilo kakve snežne padavine u nižim predelima, pogotovo ne u prvoj polovini ove sedmice.

– U većini mesta do srede biće oko 10, 12, 13 stepeni. Posle toga, očekuje se pad temperature, i to za nekoliko stepeni. U nižim predelima biće kiše, u višim planinskim predelima sneg – kaže meteorolog Todorović.

Ove nedelje se očekuje i otapanje snežnog pokrivača. Iako će uticati na hidrološku situaciju u zemlji, nema razloga za paniku da će biti većih izlivanja, ističe meteorolog.

– Oko 29. i 30. decembra biće kiše, dok postoje naznake da ćemo poslednjih dana ove godine imati i sneg. Pošto će prethodnih dana biti kiše, moguće je da onda ta poslednja dva dana bude i snega i u nižim predelima. U planinskim je to izvesno. Jedino je neizvesno koliko će ga biti i da li će se i gde zabeleti – najavljuje meteorolog Todorović.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X