мај 19, 2024
Valjevo

Skupština usvojila budzet grada Valjeva za 2024. godinu

Podelite post:

 

Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu planirani su prihodi i primanja sa neraspoređenim viškom prihoda iz ranijih godina u iznosu od 5.237.566.000 dinara i 127.125.000 dinara prihoda iz ostalih izvora, što ukupno iznosi 5.364.691.000 dinara ukupnih javnih sredstava.

Sredstva budžeta jedinice lokalne samouprave obezbeđuju se iz izvornih i ustupljenih prihoda, transfera i drugih prihoda i primanja utvrđenih zakonom.

„Najveći deo prihoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 3.036.410.000 dinara. Ova grupa prihoda spada u grupu prihoda od ustupljenih poreza čija raspodela je regulisana Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu planirani su rashodi i izdaci iz sredstava budžeta grada u iznosu od 5.237.566.000 dinara, kao i 127.125.000 dinara rashoda i izdataka iz drugih izvora, što ukupno iznosi 5.364.691.000 dinara“, rekao je Željko Tabašević, rukovodilac Odeljenja za finansije.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković govoreći o budžetu je naglasio da je ponosan na sve što je urađeno u prethodne tri godine i pomenuo najvažnije projekte planirane u 2024. godini.

„Odluka o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu je urađena u skladu sa Uputstvom Ministarstva finansija. Bili smo u obavezi da prihode realno planiramo, odnosno da najpre uradimo analizu projekcije za tri kvartala 2023. godine, uradimo projekciju do kraja te godine i na osnovu toga smo uvećali budžet u okviru dozvoljenog procenta.

Najveće izdvajanje u 2024. godini je planirano za projekat koji je izuzetno važan, a to je rekonstrukcija Suvoborske ulice. Valjevo je prvi grad u Srbiji koji je potpisao ugovor sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u okviru „LIID“ projekta, koji se odnosi na unapređenje lokalne infrastrukture i institucionalno razvijanje lokalnih samouprava. Očekujem da već početkom godine, uz ova sredstva koja smo mi opredelili u budžetu krene rekonstrukcija Suvoborske ulice, koja je izuzetno prometna i značajna iz više aspekata.

Planirana je rekonstrukcija parkinga kod Hrama, konačno završavamo projekto-tehničku dokumentaciju. Takođe, završavamo tehničku dokumentaciju za bivšu zgradu Radio Valjeva. Izuzetno značajan projekat koji se sprovodi u SRC Petnica, mi smo ponovo prvi grad u Srbiji koji će zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike uraditi sve tri mere energetske efikasnosti: postavljanje solarnih panela, toplotnih pumpi i termički omotač oko objekata i bazena, kako bismo imali velike uštede i bolji kvalitet usluga u SRC Petnica.

Ponosan sam na izdvajanja što se tiče poljoprivrede, jer to je jedno od obećanja koje smo ispunili i mislim da tu nikako ne treba da se zaustavimo.

Naravno, tu je i završetak izgradnje brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, možda i najbitniji projekat za nas. Izgradnja gasovoda visokog pritiska, rekonstrukcija Opšte bolnice u Valjevu, nova sportska dvorana na temeljima stare, koja je započeta još devedesetih godina i izgradnja južne obilaznice, baj-pas saobraćajnica koja će vezati Privrednu zonu i brzu saobraćajnicu.

Trenutno radimo na rešavanju parkinga u gradu, na lokaciji na kojoj se nalazi NIS-ova pumpa u Tešnjaru, koja će biti gradska lokacija kada se završe radovi, mislim da je to idealan prostor da se uradi podzemna garaža i da se time reši problem parkiranja i to je jedan od prioriteta u 2024. godini.

U toku je projektovanje pešačko-biciklističke staze u forlandu Kolubare, to je fenomenalna stvar, kao što ćemo u Suvoborskoj ulici imati prvu biciklističku stazu i s obzirom na to da imamo projekat za biciklističku stazu u Rajkovačkoj ulici, imaćemo mogućnost da povežemo SRC Petnica i Istraživačku stanicu „Petnica“ sa kružnim tokom na Gradcu“, naglasio je između ostalog gradonačelnik Gojković.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X