јул 27, 2024
Valjevo

Zvanično počela zima, danas je najkraći dan u godini

Podelite post:

 

Najkraći dan ili početak zime obeležava period od 24 časova tokom kojeg ima najmanje dnevnog svetla u godini

Danas je obdanica najkraća, a noć najduža. Ovaj dan je poznat kao zimski solsticij, odnosno zimska kratkodnevnica.

Sunce je izašlo u 07.13h, a zalazak je u 16 sati, što znači da će obdanica trajati 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta. Od danas noć postepeno postaje sve kraća, a dan sve duži. 

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počelo je leto, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

Navode da je 22. decembar 356. dan u 2023. godini, koja kao prosta ima 365 dana.

Do ove pojave dolazi kada je Severni pol okrenut od Sunca, zbog čega na severnoj hemsferi počinje zima, a na južnoj hemisferi leto. To je trenutak kada je Sunce najbliže Zemlji, iz tog razloga emituje najmanje sunčevih zrakova. Istovremeno, ovo je najhladniji i najkraći dan u godini.

Svoj naziv, zimski solsticij dobio je od latinske reči solstitium, što znači mirovanje Sunca. Tokom kratkodnevnice Sunce u jednom trenutku deluje kao da se ne pomera, zbog čega i nosi ovaj naziv.

Mnogi narodi tradicionalno slave zimsku kratkodnevnicu, ona je deo mnogih kultura širom sveta, čak je i deo hrišćanske kulture.

Naime, kratkodnevnica je, prema starom julijanskom kalendaru, padala 25. decembra. Nakon promene kalendara, sa juijanskog na gregorijanski kalendar, taj datum se pomerio za 21. decembar. Ipak, hrišćani su odlučili da se drže tradicionalnog datuma i da Božić slave 25. decembra.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X