мај 24, 2024
Valjevo

Sa Poslovnikom je lako, a šta ćemo za građane ?

Podelite post:

 

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović napustio je sednicu Skupštine zbog grubog kršenja Poslovnika . Trifunović kaže da je to uradio jer nije objavljen Izveštaj sa javne rasprave niti je odgovoreno učesnicima iako postojeći akti to nalažu. Po njegovom mišljenju bez Izveštaja nije se moglo pristupiti ni usvajanju budžeta.

Za svoje  napuštanje sednice Skupštine Željko Trifunović kaže:

„Najpre, moram da se izvinim zbog iznenada i na brzinu pripremljene konferencije za medije, što inače nije običaj Lokalnog fronta u odnosima za javnošću. Povod za ovakav postupak bilo je još jedno grubo kršenje Poslovnika Skupštine grada i to u vezi sa jednim od najvažnijih dokumenata koji Skupština usvaja, a to je budžet grada za 2024. godinu.

Vi ste ovde kao prilog dobili jedan akt Gradskog veća, Program javne rasprave o Nacrtu odluke o budžetu grada za 2024. godinu, potpisan od predsednika veća i gradonačelnika, g. Lazara Gojkovića. Obratite pažnju na tačku 8 koja nalaže da se izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi objavi na internet prezentaciji Grada Valjeva.

Ova obaveza nastala je u skladu sa odredbama člana 153 Poslovnika koji takođe imate u prilogu. Stav drugi ovog člana nalaže da izveštaj o javnoj raspravi objavljuje na internet prezentaciji Grada i na drugi pogodan način.

Ko god je prošlog meseca pratio novembarsku javnu raspravu setiće se da je atmosfera bila prilično burna i da je bilo zaista mnogo pitanja, zahteva, prigovora i predloga u višesatnoj raspravi. Tom prilikom izričito je obećano da će svi dobiti odgovore na svoje primedbe i predloge. Lokalni front Va nije dobio ni slovo takvog odgovora, a ima još nekoliko slučajeva za koje ja znam.

Šta se dogodilo na sednici. Pri utvrđivanju dnevnog reda pozvao sam se na kršenje člana 153 Poslovnika i zatražio da se rasprava o budžetu odloži, jer nije na odgovarajući način objavljen na internet prezentaciji grada. Predsednica skupštine, koju i inače ne zanimaju nikakvi predlozi Lokalnog fronta, odbila je da pozove odbornike da se o ovom predlogu odmah izjasne, što je automatski značilo da rasprava o budžetu ostaje kao prva tačka dnevnog reda.
Stvar je još gorom učinio g. Željko Tabašević, načelnik službe za budžet i finansije, tvrdnjom da moj zahtev nije opravdan, jer je izveštaj priložen uz odluku o budžetu. Time je potpuno obesmislio i akt Lazara Gojkovića koji je izričito pripisao kako se izveštaj podnosi.

U takvoj situaciji odlučio sam da napustim sednicu i obratim se javnosti i građanima Valjeva, koji jedini imaju pravo da sude o radu izabranih odbornika. Znam da sam propustio predizborno izlaganje Lazara Gojkovića, nešto posle 12,30 koji je, i sam kršeći Poslovnik, umesto da govori o budžetu za 2024. godinu održao predizborni govor hvaleći se onim što je, po njemu, učinjeno u godinama iza nas.

Jedino što je zaboravio da pomene jeste programski budžet u kojem stoji jedna velika laž: da je u ovoj, 2023. godinu, usvojen Plan kvaliteta vazduha. Postoji i jedna nova činjenica koja bi morala da zabrine g. Gojkovića: za svega 25 dana, Valjevo je ostalo bez gotovo pet stotina punoletnih građana, što pokazuju zvanični akti.

Po podacima Gradske uprave Valjevo je na dan 22. novembra imalo 75 347 birača. Pre neki dan, 17. decembra, Republička izborna komisija objavilo je da Valjevo ima 74 873 birača, što je tačno 474 manje nego samo 25 dana ranije.

Čekamo da nam neko objasni ovaj fenomen, iako objašnjenje već može da se nasluti“….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X