јун 16, 2024
Valjevo

Vernici slave Božić po gregorijanskom kalendaru

Podelite post:

 

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i pojedine pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovecanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Noćas je u crkvama širom sveta i u Srbiju služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i to u Katedrali Uznesenja blažene device Marije.

Nemet je ukazao na značaj Božića i naglasio da smatra da svaki čovek i svako od nas ima mogućnost da izabere dobro.

– Čovek je rođen da širi svetlost i ljubav oko sebe, a ne mrak i mržnju – poručio je nadbiskup Nemet.

Podsetio je da je Božić vreme kada se porodica sastaje i dodao da u tim trenucima treba da ostavimo mobilne telefone i smirimo naše duše i srca. Božić se, kao i Hanuka i Nova godina, tradicionalno obeležava i na Međunarodnoj svemirskoj stanici, od 1968. godine.

Povodom najradosnijeg praznika  portal “ Valjevo na dlanu“  upućuje božićnu čestitku,  svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X