јун 16, 2024
Valjevo

Kula Nenadovića dobija novi sjaj

Podelite post:

 

Uz podršku Grada Valjeva i Ministarstva kulture Republike Srbije, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, Narodni muzej Valjevo realizovao je prvu fazu projekta parternog uređenja Kule Nenadovića koja je podrazumevala izgradnju prilazne staze od behaton ploča ka vizitorskom centru, izradu šanca i bedema sa palisadom i izradu dvokrilne drvene kapije.

Ovim projektom biće sačuvani i prezentovani ostaci jednog od retkih sačuvanih fortifikacionih objekata iz vremena Prvog srpskog ustanka. Za realizaciju radova na očuvanju i prezentaciji Kule Nenadovića, koja predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja i simbol Valjeva, Ministarstvo je ove godine obezbedilo sredstva u iznosu od 1,7 miliona dinara.

Druga faza projekta, podrazumeva nastavak radova na prezentaciji bedema sa prikladnom tribinom i pešačkom stazom.

„Kao čuvari kulturnog nasleđa želeli smo da prezentujemo jednu izuzetno vrednu, kulturno-istorijsku celinu, Kulu Nenadovića, simbol našeg grada, a samim tim i upotpunimo turističku ponudu Valjeva. Druga faza projekta, podrazumeva nastavak radova na prezentaciji bedema sa prikladnom tribinom i pešačkom stazom. Apliciraćemo na konkurs Ministarstva kulture koji je u toku i nadamo se podršci kako resornog Ministarstva tako i grada Valjeva. Naši saradnici na projektu su Tihomir Dražić, dipl. inženjer arhitekture, Radivoje Arsić, dip.arheolog i Vesna Pavićević, dipl.inženjer arhitekture iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo“, naglasila je direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X