јул 17, 2024
Valjevo

Posle Božića stiže prava zima: Spremite obaveznu zimsku opremu

Podelite post:

 

U Srbiju stiže ledeni talas iz Rusije koji donosi pravu zimu. Temperature će biti ispod nule i padaće sneg što znači da će zimska oprema u vozilima da bude neophodna.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja (ZBS) vozači su u obavezi da imaju u svom vozilu zimsku opremu. Ova obaveza se odnosi na period od 1. novembra do 1. aprila. U obaveznu zimsku opremu, kako je definisao ZBS, spadaju gume za zimsku upotrebu na svim točkovima i lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka.

Dakle, naročito ako vas put nanese u područja gde će na kolovozima biti više snega i poledice, više je nego poželjno da u svom vozilu imate lance. Zakonski izuzetak za taj deo zimske opreme važi za naseljena mesta. „Izuzetak od pravila posedovanja obavezne zimske opreme u periodu od 1. novembra do 1. aprila učinjen je kada su u pitanju lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije.

Ko nema lance za sneg, a saobraća u zimskim uslovima van naselja rizikuje kaznu od 3.000 dinara.

U naselju vozila ne moraju da budu opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena njihova obavezna upotreba. Lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije, mogu da se postave na točkove na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“ samo kad je kolovoz prekriven snegom“, stoji u ZBS.

Praksa, međutim, naročito u naseljenim mestima u brsko-planinskom području, nekada pokazuje da su lanci potrebno čak i na ulicama u gradovima i varošima. U neke uzbrdne ulice, kod kojih je nagib velik, nećete moći da izađete bez lanaca ako one prethodno nisu očišćene.

Ukoliko ih još niste nabavili, treba znati da u zavisno od promera gume koju koristi vaše vozilo, kao i od proizvođača, lanci za sneg imaju cenu u širokom dijapazonu – od 2.000 do čak oko 7.000 dinara, mada im je najčešća cena između 3.000 i 4.000 dinara. Umesto lanaca, u poslednje vreme kao „sredstvo za povećanje trakcije“, često se koriste takozvane čarape za sneg, dizajnirane za snežne ili klizave puteve.

„To je pomoćni zimski proizvod koji se ponaša bolje od klasičnih lanaca za sneg ili guma za sneg u različitim uslovima vožnje, omogućavajući vozilu da se kreće bezbedno u svim otežanim uslovima puta. „Čarape“ poboljšavaju prijanjanje vozila na snežnim i klizavim putevima. Proizvod je napravljen da traje više godina, pa je preporuka da se čarape skinu sa točka pre nego što dođete do asfalta“, objašnjavaju proizvođači ove alternative za lance za sneg.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X