април 27, 2024
Valjevo

Rekordno zagađanje vazduha na Badnji dan u Valjevu

Podelite post:

 

Lokalni odgovor objavljuje osmi nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Svakog dana protekle sedmice stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “loš”, “veoma loš” i izuzetno loš”.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao doživeti zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani i ljudi sa hroničnim oboljenjima.

Od početka godine, na dan 8.1.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 µg/m3.

Prva nedelja januara je donela i rekord u visini aerozagađenja od početka ove grejne sezone. U subotu, 6. januara 2023. uređaji državne Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su rekordnu srednju dnevnu koncentraciju suspendovanih PM10 čestica u vrednosti od 156,74 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Istog dana zabeležena je i rekordna srednja dnevna koncentracija veoma opasnih suspendovanih PM2,5 čestica u vrednosti od 117 µg/m3.

U trenucima kada je značajan broj sugrađana uključujući i decu boravio na otvorenom na dan 6.1.2023. u periodu 17-20 časova, izostalo je upozorenje nadležnih službi o visini aerozagađenja i preporuka građanima za zaštitu zdravlja. Istog dana, na Badnje veče u 20 časova dostignuta je i rekordna satna koncentracija za celu grejnu sezonu od 280,16 µg/mza suspendovane PM10 i 209,24 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X