јун 15, 2024
Valjevo

Novi pregovori poljoprivrednika i Vlade Srbije 11. januara

Podelite post:

 

Vlada Srbije pozvala je poljoprivrednike na razgovor 11. januara zbog problema oko upisa parcela u sistem e-Agrar kao preduslov za dodelu subvencije po hektaru, rekao je  predsednik Udruženja poljoprivrednika  Miroslav Matković.

On je za agenciju Beta rekao da se ispostavilo da, uprkos obećanju premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić i ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, da će u e-Agrar moći da se upišu i parcele koje su zakupljene, a njihovi vlasnici iz raznih razloga ne žele da sklope ugovor, te parcele ipak ne mogu da se registruju u e-Agraru, a time i da se dobije državna subvencija po hektaru.

U zahtevu za razgovor koji je tražilo sedam udruženja, koja su jesenas protestovala blokadom puteva, (Udruženje stig, Naše mleko, Udruženje proizvođača Šumadije i Pomoravlja, Složni pidikanci, Brestovački ratari, Sabor proizvođača agroprivrede Srbije i Uduženje poljoprivrednika Subotice), navedeno je da su svi oni protiv formiranja Privredne komore poljoprivrednika.

Formiranje komore je predložila Brnabić sa obrazloženjem da tako mogu da se objedine interesi velikog broja udruženja poljoprivrednih proizvođača, a Matković smatra da bi se na taj način ugušili interesi i rad udruženja jer će država postaviti podobne ljude da upravljaju komorom, pa bi oni donosili odluke po instrukcijama vlasti.

Matković je rekao da poljoprivrednici koji ne upišu parcele u e-Agrar do objavljivanja javnog poziva za subvencije, koji je najavljen za kraj januara, neće moći da dobiju subvencije po hektaru.

Vlasnici parcela nisu sklopili ugovor o davanju te zemlje u zakup najviše zbog toga što nisu u Srbiji, jer rade u inostranstvu, ali i iz drugih razloga. Ministarstvo poljoprivrede je najavilo da će subvencije moći da dobiju, ne vlasnici zemlje kao do sada, već oni koji je obrađuju.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X