јун 15, 2024
Valjevo

Počinju pripreme za izgradnju objekata na kopu Radljevo-Sever za kopanje uglja

Podelite post:

 

Elektroprivreda Srbije podnela je početkom januara Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za glavni rudarski projekat objekata prve faze industrijske i infrastrukturne zone površinskog kopa (PK) Radljevo Sever.

Površinski kop Radljevo je deo sistema površinskih kopova rudarskog basena Кolubara, na kome je otkopavanje jalovine počelo krajem 2019. godine, a procenjuje se da se troškovi nabavke opreme za eksploataciju uglja na toj i lokaciji Polje E kreću oko 470 miliona evra.

Prema podacima koje je EPS dostavio Ministarstvu zaštite životne sredine, za Glavni rudarski projekat površinskog kopa Radljevo Sever je još 2012. godine urađena Studija procene uticaja na životnu sredinu i dobijeno je rešenje o saglasnosti, ali se planirani infrastrukturni objekti ne nalaze u okviru granica ranije studije nego u okviru granica eksploatacionog polja tog kopa.

„Objekti prve faze industrijske i infrastrukturne zone PК Radljevo su objekti za boravak radnika – kancelarijski prostori, garderobe, kupatila kao i za potrebnu prateću infrastrukturu, u koju spadaju trafo stanica, kotlarnica, kantina, portirnice, saobraćajnice i zelene površine“)“, stoji u aktuelnom zahtevu EPS.

Radljevo, kao najmlađe među kolubarskim poljima, nalazi se „u fazi investicione izgradnje“, stoji u dokumentu iz juna 2023. godine pod nazivom „Polazne osnove plana razvoja energetske infrastrukture za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine“.

U tom dokumentu u kome je pobrojano više od 200 projekata iz svih energetskih sektora, uz podatke o tome da li se i koliko odmaklo u njihovoj realizaciji, stoji da je na Radljevu, kao i na takozvanom Polju E realizovan tek deo planiranih investicija, pri čemu nije nabavljena osnovna oprema, niti su završeni svi planirani infrastrukturni radovi i objekti“.

PK Kolubara / Izvor: Elektroprivreda Srbije, eps.rs

Sa druge strane, u decembarskom izdanju kompanijskih novina EPS Energija – Kolubara stoji da je na Radljevu u toku realizacija velikog investicionog ciklusa nabavke i montaže rudarske opreme, koja će, kako je planirano, tokom 2025. godine biti uključena u proizvodni proces kako bi se ubrzalo otkopavanje otkrivke i stvorili uslovi za eksploataciju uglja.

Projekat izgradnje novog rudarskog sistema, čijim radom će se proširiti proizvodni kapaciteti PК Radljevo, obuhvata montažu novog BTO sistema, odnosno bagera kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat, šest pogonskih stanica i tračnih transportera ukupne dužine deset kilometara i odlagača 8.500 kubnih metara na sat, kao i polovnog bagera kapaciteta 3.150 kubnih metara na sat, sa odgovarajućim polovnim odlagačem, piše EPS Energija – Kolubara.

„U Rudarskom basenu Кolubara do sada nije zabeleženo da se istovremeno uvode u rad tri nova sistema i tri nova bagera sa visokim kapacitetima, koji su neophodni u procesu proizvodnje uglja. Osim bagera kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat, koji je predviđen za PК Radljevo, ugovorena je i nabavka dva bagera SchRS740L, kapaciteta 4.800 kubnih metara na sat za PК Polje E“, rekao je u intervjuu za taj kompanijski list projekt menadžer u „Kolubari“ Darko Daničić.

Prema podacima iz Polaznih osnova, na spisku prioritetnih projekata iz oblasti eksploatacije uglja nalazi se nabavka dva BTO sistema za Radljevo, ukupne vrednosti 190,7 miliona evra i kapaciteta otkopavanja otkrivke od sedam miliona tona godišnje. U tom dokumentu takođe stoji da je početak rada rudarske opreme planiran za 2025. godinu, kao i da su troškovi nabavke delimično pokriveni iz sopstvenih sredstava i republičkog budžeta.

Kada je reč o takođe Kolubarinom Polju E, na spisku prioritetnih projekata je nabavka dva BTO sistema ukupne vrednosti 278 miliona evra. Troškovi nabavke su i u ovom slučaju delimično pokriveni iz sopstvenih sredstava i republičkog budžeta, a početak rada rudarske opreme planiran je za 2028. godinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X