јун 15, 2024
Valjevo

Uvećan roditeljski dodatak, za prvo, drugo i svako naredno dete

Podelite post:

 

Svi roditelji dobiće uvećani roditeljski dodatak u ovoj godini, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju! Od 1. januara za rođenje prvog deteta mamama će jednokratno biti isplaćeno 371.614,46 dinara, što je uvećanje od 5.491,85 dinara. Ali to nije jedina dobra vest. I dodaci za drugo, treće i četvrto dete su povećani.

Sada novčana pomoć za drugo dete, koja se isplaćuje u 24 rate, iznosi 329.643,66 dinara (mesečno 13.735,15 dinara), za treće dete 1.977.861,97 dinara (uplaćuje se kroz 120 rata, mesečno po 16.482,19 dinara), a za četvrtog naslednika 2.966.792,95 dinara, takođe u 120 rata (mesečno 24.723,28 dinara).

Mere daju rezultate

Pored povećanja dodataka, roditelji mogu da računaju i na ozbiljne svote novca kada je u pitanju jednokratna pomoć. Sve majke koje rode drugo ili treće dete dobiće 123.871,49 dinara, dok će za nabavku opreme za dete dobiti još po 6.867,58 dinara, rečeno je u ministarstvu.

Tatjana Macura, predsednica udruženja „Mame su zakon“, kaže za Informer da su mere koje je donela država kada je u pitanju borba protiv bele kuge i te kako dale rezultate. Ona naročito ističe i olakšice pri kupovini prve nekretnine za mlade parove za koje država daje 20.000 evra bespovratnih sredstava.

– Trenutno povećanje u odnosu na jun prošle godine iznosi 5.000 dinara više. Iznosi roditeljskog dodatka i naknada za nabavku opreme usklađuju se dva puta godišnje, 1. januara i 1. jula, kako bi se uskladili sa globalnim trendovima u pogledu inflacije. Samo ću reći da sam ja 2007. godine, kada sam rodila prvo dete, od države dobila 260 evra, a sada majke dobijaju više od 3.170 evra. Posredi je značajno povećanje. Da ovakve mere daju rezultate, pokazuje i stopa fertiliteta (prosečan broj dece koju u reproduktivnoj dobi rodi jedna žena), koja sada iznosi 1,63! Ovakve mere svakako predstavljaju olakšanje za one koji planiraju da stvaraju porodicu. Kada dodamo i druge podsticajne mere, možemo da kažemo da smo na dobrom putu. Podatak da je pre izbora čak 513 porodica dobilo pomoć od države od 20.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu prve nekretnine takođe je ohrabrujući – navodi Macura.

Naša sagovornica navodi da očekuje da uskoro zakon drugačije tretira i trudnice koje obavljaju samostalne delatnosti. Kako ističe, njihovo trudničko odsustvo bi trebalo da se definiše novim odredbama zakona o zdravstvenom osiguranju.

– Nadamo se da će i žene preduzetnice, koje same obavljaju samostalnu delatnost, imati 100 odsto naknade zarade u toku trudničkih dana, a ne 50 odsto, kao što je sada slučaj. Među njima ima i frizerki, zubarki, a mnoge su prinuđene da rade do pred porođaj –  kaže Macura.

Ginekolozi kažu da je i u porodilištima primetno da je roditeljski dodatak, koji je država poslednjih godina znatno povećala, pun pogodak! Kako ističe, u pitanju je velika podrška koja mnogo znači onima koji se odluče da prošire porodicu.

– Mi nismo velika zemlja, ali dodatak koji dobijaju majke je poprilično veliki. On mnogo znači roditeljima kako bi mogli da priušte sve što im je neophodno za bebu, ali i za mamu nakon porođaja – navodi dr Rakić.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X