јун 15, 2024
Valjevo

Počela primena izmenjenih odredbi za elektronsko evidentiranje PDV obračuna

Podelite post:

 

Ministarstvo finansija objavilo je Uputstvo za elektronsko evidentiranje obračuna PDV u Sistemu elektronskih faktura (SEF).

Izmenjene odredbe Zakona o elektronskom fakturisanju kojima se uređuje elektronsko evidentiranje obračuna PDV primenjuju se od 1. januara 2024. godine, za poreski period prvog kvartala.

Obaveza elektronskog evidentiranja prethodnog poreza se primenjuje za poreske periode, u skladu sa zakonom kojim se uređuje PDV, koji počinju posle 31. avgusta.

Zakonom o elektronskom fakturisanju je propisano ko su obveznici elektronskog evidentiranja obračuna PDV-a i elektronskog evidentiranja prethodnog poreza.

“Elektronsko evidentiranje PDV-a, uz implementaciju funkcionalnosti neophodnih za integraciju sa informacionim sistemom Uprave carina i sa Sistemom za upravljanje fiskalizacijom, predstavlja neophodan preduslov da se, korišćenjem SEF-a, omogući preuzimanje podataka koji su od značaja za pripremu preliminarne poreske prijave PDV-a”, piše u uputstvu koje prenosi eKapija.

Elektronsko evidentiranje obračuna PDV-a na SEF-u vrši se za poreski period, u skladu sa zakonom kojim se uređuje PDV, u roku od deset dana po isteku poreskog perioda.

U saopštenju se navodi da ako od isteka ovog roka dođe do promene koja ima uticaj na elektronsko evidentiranje obračuna PDV-a, vrši se korekcija elektronskog evidentiranja obračuna PDV-a u roku za podnošenje poreske prijave za poreski period u kojem je došlo do ove promene.

Elektronsko evidentiranje prethodnog poreza vršiće se za poreski period, u roku od deset dana po isteku poreskog perioda.

Korisnik SEF-a pristupa elektronskom evidentiranju obračuna PDV izborom opcije „Pojedinačna evidencija PDV“ ili „Zbirna evidencija PDV“ u glavnom meniju na korisničkom interfejsu, a unos podataka mogu imati one osobe kojima je dodeljena uloga administratora.

Foto: Freepik.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X