април 18, 2024
Valjevo

U pripremi uredba za poljoprivrednike da celu količinu dizela dobiju odjednom

Podelite post:

 

Za poljoprivrednike se priprema uredba koja će regulisati mogućnost da se na pumpi preuzme odjednom celokupna količina dizela po subvencionisanim cenama, umesto da kupovina kao do sada bude ograničena na 100 litara dnevno.

Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Jelena Tanasković rekla je da je ministarstvo analiziralo troškove proizvodnje.

„Izračunali smo koliko pokriva trenutna subvencija za svaku poljoprivrednu kulturu i u stočarstvu. Troškovi proizvodnje pšenice su 2012. bili pokriveni 16 odsto, 2024. godine subvencija pokriva 46 odsto, za kukuruz je pokrivenost 40 odsto, za suncokret 50 odsto, a u mlečnom govedarstvu u ovom trenutku 74 odsto. Držaćemo se na tom nivou“, rekla je Tanasković.

Dodala je da kada postoji sigurnost isplate subvencija, „sledeći korak u razvoju je podizanje proizvodnje u stočarstvu i zato su kupljeni najkvalitetniji bikovi i poklanjaće se seme, a zbog povećanja prinosa u biljnoj proizvodnji istaknuta je važnost sertifikovanog semena“.

Ona je rekla da su za ovu godinu povećane subvencije na svu stoku za koju nije u 2023. godini, odnosno za ovce, koze, piliće.

Budžet za poljoprivredu je, kako je rekla, ove godine 119 milijardi dinara, subvencije po hektaru su 40.000 dinara, od čega je 18.000 dinara direktnih davanja, 17.000 za deklarisano seme i 5.000 povraćaja akcize na dizel.

Prvi efekti subvencija u stočnom fondu očekuju se, prema njenim rečima, krajem ove godine, a projektovan je rast između pet i sedam odsto.

Navela je da se radi rekonstrukcija i izgradnja 128.000 hektara mreže za navodnjavanje od toga 103.000 hektara u Sremu, Banatu i Bačkoj Topoli, a u Požarevcu i Šabcu 19.500, u Negotinu 1.900 i biće završena početkom 2026. godine.

„Prošle godine je opredeljeno 300 miliona dinara za 13 jedinica lokalne samouprave za izgradnju vodovoda, ove godine 400 miliona. Tu smo i da gradimo atarske puteve u poljoprivrednim područjima“, rekla je Tanasković.

Ministarka je upozorila poljoprivrednike da afrička svinjska kuga nije iskorenjena i da treba da se pridržavaju svih preventivnih mera bezbednosti.

Navela je da je prošle godine za obeštećenje na ime ubijenih svinja, u cilju sprečavanja širenja bolesti, isplaćeno 3,3 milijarde dinara.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X