јул 17, 2024
Valjevo

Poreske obaveze koje stižu na naplatu u februaru

Podelite post:

 

Kako bi privrednici izbegli plaćanje kazni i zateznih kamata Poreska uprava svakog meseca objavljuje poreski kalendar prema kojem obveznici mogu da planiraju plaćanja i podnošenje dokumentacije u datim rokovima.

Na samom početku februara Poreska uprava upozorava na ponedeljak, 5. februar do kada estradni umetnici i radnici imaju obavezu da dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u januaru. Svi koji prvi put prijavljuju ove obaveze treba da znaju da to mogu da učine koristeći obrazac OZU.

Prvi ponedeljak u februaru takođe je i datum do kada poslodavci moraju da predaju svoje izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za januar i uplati sredstava. Obaveštenje o obavezi zapošljavanja osoba sa invaliditetom dostavlja se na obrascu IOSI.

Sledeći bitan datum u poreskom kalendaru je 12. februar do kada je neophodno da se podnese poreska prijava i plati porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP-PPNO.

Poslednji rok za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost na obrascu PPPDV i plaćanje PDV-a za mesec januar od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV, takođe je 12. februar.

Zbog obeležavanja Dana državnosti koji se u Srbiji proslavlja neradno 15. i 16. februara, poreske obaveze koje se inače plaćaju do sredine meseca pomerene su za prvi sledeći radni dan, a to je ponedeljak, 19. februar.

Dakle, prva obaveza koju treba ispuniti prema Poreskoj upravi nakon praznika je plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za januar. Isti datum važi i za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za prvi mesec u godini.

Samostalni umetnici, kao i poljoprivrednici, imaju rok do 19. februara da plate doprinose za prvo tromesečje 2024. godine. Tu je i obaveza podnošenja prijave na obrascu PPD-SU za utvrđivanje konačne obaveze doprinosa za prethodnu godinu i tromesečne akontacije doprinosa za 2024. godinu za samostalne umetnike.

Prema kalendaru Poreske uprave, još nekoliko obaveza pomereno je na 19. februar kao krajnji rok do kada se ne obračunava zatezna kamata. Jedna od njih je podnošenje poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, na obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za januar.

Privrednici koji su ispunili jedan od uslova za sticanje statusa PDV obveznika koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo do 19. februara podnose obrazac PID PDV 1 za januar.

I akontacija poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec mora biti plaćena do istog datuma.

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X