јун 20, 2024
Valjevo

Sastanak predstavnika sindikata Uprave Srbije

Podelite post:

 

Prvi u nizu sastanaka predstavnika Sindikata uprave Srbije, održan je juče u Gradskoj upravi grada Valjeva.

Sastanku su prisustvovali predsednik, sekretar, članovi Upravnog odbora i članovi sindikalnih organizacija Zlatiborskog, Moravičkog, Mačvanskog i Kolubarskog okruga.

„Pre svega želimo da informišemo ljude o radu Sindikata uprave Srbije tokom 2023. godine, o pregovorima koje smo imali sa Vladom Republike Srbije, gde smo potpisali novi kolektivni ugovor koji važi naredne tri godine. Imali smo i pregovore u delu povećanja dnevnica za putovanja u zemlji i smatram da to članstvo treba da zna.
U posebnom delu kolektivnog ugovora jedinica lokalne samouprave, treba naglasiti da smo od 1. januara 2024. godine ostvarili isplatu jubilarnih nagrada u bruto iznosu na zadovoljstvo svih zaposlenih, pre toga je bila isplata u neto iznosu, a to je veliki pomak.

Od januara su plate uvećane za 10 %, međutim još uvek veliki broj zaposlenih prima minimalac. Ne samo da primaju minimalac, već država dotira do tog iznosa minimalne zarade. Mi smo kao Sindikat tražili 25 % uvećanje osnovice, očekujemo tokom narednog perioda da ponovo razgovaramo sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i da na obostrano zadovoljstvo dođe do poboljšanja materijalnog položaja. Shodno zaključku sa poslednjeg sastanka, očekujem da će doći do izmene Uredbe o koeficijentima, a ukoliko ne bude, mi smo spremni za radikalne vidove sindikalne borbe“, kazao je predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić.

Osim informacija o aktivnostima Sindikata tokom 2023. godine, na sastanku je bilo reči o materijalnom položaju zaposlenih u državnim organima, ustanovama obaveznog socijalnog osiguranja i jedinicama lokalne samouprave. Analizirao se trenutni položaj zaposlenih, a formirani su i predlozi za dalje aktivnosti u ovoj godini.

Pored Valjeva, u narednom periodu će se ovakvi sastanci organizovati u Nišu, Kruševcu, Beogradu, Smederevu i u Novom Sadu.

Foto: valjevonadlanu.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X