јул 27, 2024
Valjevo

Krušik nastavlja sa otpuštanjem radnika

Podelite post:

 

Krušik otpušta još 73 radnika, tako da je za manje od godinu dana iz ove fabrike otpušteno više od 140 radnika, navodi Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

„Među otpuštenim radnicima, kako se navodi nalaze se i samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstva sindikata i pored toga što ove kategorije radnika uživaju posebnu zaštitu i na osnovu zakona i kolektivnog ugovora Krušika njima ne može da prestane radni odnos kao tehnološkim viškovima, što je dobro poznato i rukovodstvu Krušika“.

Kao razlog za otpuštanje velikog broja radnika navedeno je gašenje pogona proizvodnje lovačke municije, proizvodnje kartonske ambalaže i zatvaranje istraživačko-razvojnog centra .

„To bi bio samo još jedan u nizu nemuštih opravdanja za, u suštini, jedini način za smanjenje troškova koji direktori državnih preduzeća znaju – otpuštanje radnika – da prema navodima poslodavca holding korporacija Krušik ad Valjevo nije ‘uložila velika finasijska sredstva kako bi na osnovu nove potencijalne saranje otpočela 2023. godine proizvodnju lovačke municije’“, ističe se u saopštenju ASNS.

Slično je, ističe sindikat, i sa radionicom za izradu kartonske ambalaže.

„Tek posle otpočinjanja proizvodnje 2023. godine konstatovano je da proizvodna cena kutije po komadu iznosi 4,40 evra, a da ista takva kutija može da se u nabavci kupi za 3,40 evra“, navodi ASNS.

Sindikat poziva nadležno ministarstvo i tužilaštvo da „pod hitno preduzmu sve raspoložive zakonske mere“.

„Posebno je, sada kada su državi puna usta tehnološkog razvoja, inovacija i ekonomije znanja, neshvatljivo da se gasi Istraživačko razvojni centar i to u Krušiku, fabrici kojoj je tehnološki razvoj i novi inovativni proizvodi osnova rada i uslov opstanka“, ističe ASNS.

Foto: valjevonadlanu.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X