април 20, 2024
Valjevo

Krušik: Nema otpuštenih radnika ali je usvojen Predlog programa rešavanja viška zaposlenih

Podelite post:

 

Nakon što su mediji preneli vest o otpuštanju radnika Krušika oglasila se i Asocijacija nezavisnih sindikata Srbije . Na navedene informacije i pomenuto saopštenje ASNS , HK Krušik regovala je saopštenjem za javnost  gde navodi da je apsolutno neistiniti navodi da je bilo ko od zaposlenih otpušten, ali potvrdjuje da je usvojen Predlog programa rešavanja viška zaposlenih. Saopštenje HK Krušik prenosimo u celosti:

„Povodom najnovije objave ASNS sindikata prenete od određenih  pojedinih medija, rukovodstvo Holding korporacije Krušik objavljuje saopštenje, kako bi još jedan u nizu slučajeva dobio na objektivnosti i istinitosti.

Da li bi trebalo da postavimo isto pitanje kao pre nekoliko meseci – kome smeta stabilan, društveno odgovoran, uređen i profitabilan Krušik? Najnoviji tekst ima samo jedan cilj, ponovno širenje laži i destabilizacija Krušika. A evo šta je prava istina – rukovodstvo Krušika se u prethodnom periodu maksimalno borilo da obezbedi posao za svoje zaposlene, da se reši nasleđenih dugova i loše reputacije, da poveća realizaciju, da obezbedi bolje uslove za svoje zaposlene, da obezbedi sredstva za nove investicije… U svemu tome, Krušik je uspeo. Novo ugovaranje u 2022. i 2023. godini je na rekordnom nivou, realizacija u protekloj godini je blizu najveće ikad ostvarene realizacije, dug prema dobavljačima je drastično smanjen, kreditne obaveze se redovno izmiruju, zarade ne kasne niti jedan jedini dan. Sve to govori da je Krušik istinski na putu revitalizacije i stvaranja održivog poslovnog sistema koji će biti sposoban da odoleva konkurentima i tendencijama na svetskom tržištu. Ova odluka doneta je u skladu sa poslovnom politikom i održivošću fabrike „Krušik“. Kao kompanija koja teži održavanju svoje tradicije i postojanja, kao i povratku na zasluženo mesto u industriji, neophodno je da fabrika održi optimalan broj zaposlenih koji su voljni i sposobni da doprinesu njenom uspehu.

Čini se da pojedincima izuzetno smeta, da prihvate da se u Krušik na posao dolazi sa jasnom idejom, da se radne obaveze izvrše kvalitetno i savesno i da se plata pošteno zaradi. Rušenje radne atmosfere, podstrekivanje na nerad i sabotažu kratkog je daha. Krušik nezadrživo ide napred. Laži, manipulacije, zloupotreba fabričkih resursa i nerad, nikome neće doneti bolji položaj. Danas se u najvećoj valjevskoj fabrici može opstati i napredovati isključivo na osnovu dobrog i vrednog rada. Ako do sada niste shvatili, danas pokušajte ponovo da razumete da je fabrika Krušik slobodni igrač na svetskom tržištu gde se za kupce, protiv jake konkurencije, bori isključivo svojim radom, zalaganjem i kvalitetom svojih proizvoda. Pre nego što sledeći put objavite bilo kakav neprovereni tekst, nemojte zaboraviti da se fabrika vodi sledećim principima: rad, red, disciplina, održivo poslovanje, razvojna strategija i ostvarivanje zadatih posolvnih planova.

Informacija koja je u medijima objavljenja nije zasnovana ni na jednoj relevatnoj činjenici niti dokazu. Apsolutno je neistinit navod da je juče bilo ko od zaposlenih otpušten. Naime, nesporno je da je na nivou fabrike doneta Odluka o organizacionim promenama i Predlog programa rešavanja viška zaposlenih. Posebno ukazujemo na činjenicu da je postupak rešavanja viška zaposlenih započet u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom i da je svaki korak u predstojećem procesu isplaniran u najboljem interesu svih ucesnika. Upravo iz navedenih razloga vlada isključivo princip profesionalnosti i objektivnosti uz visok nivo društveno odgovornog i socijalnog postupanja. U skladu sa tim, celokupan proces koji je najavljen biće realizovan uskom saradnjom i aktivnim učestvovanjem Nacionalne službe za zapošljavanje. Uz pomoć NSZ, svako lice će u vrlo kratkom roku, na bazi svojih kompetencija, dobiti priliku za zaposlenje kod drugog poslodavca na teritoriji Valjeva. Ovom prilikom podsećamo da je privredna situacija grada Valjeva, značajno bolja nakon otvaranja nekoliko fabrika iz inostranstva koje su svoje pogone izgradile u prethodnom periodu. Danas u gradu postoji jaka i zdrava konkurencija kako među poslodavcima tako i među kadrovima koji traže zaposlenje. Ne sumnjamo da će svaki vredan radnik, u kratkom roku, doći do zasluženog radnog mesta, a za šta se svakako rukovodstvo fabrike zalaže, te će u tom kontekstu aktivno raditi na potencijalnim rešenjima za primenu mera rešavanja viška pre donošenja konačnog programa. Dakle posebno ukazujemo da je saradnja sa NSZ upravo na ovom procesu rezultat najboljih namera i svođenja potencijalnih posledica na najnižu meru kroz zbrinjavanje zaposlenih koji su višak, a ne saradnja u vidu zaposljavanja novih licu kako je to u medijima predstavljeno.

Odluka o raspodeli radne snage može biti rezultat strategije optimizacije poslovanja kako bi se iskoristili resursi na najefikasniji način i osiguralo održavanje konkurentnosti kompanije.Razlozi za donošenje ove odluke u skladu su sa Poslovnom politikom kompanije i strateškim ciljevima koji su pre svega usmereni na stabilnost i održivost,vodeći računa o  socijalnom aspektu,

Još jednom ukazujemo pojedinim medijskim kućama da negativne i neproverene informacije mogu doneti veliku štetu Odbrambenoj industriji Srbije i svim fabrikama u njenom okviru. Krušik ostaje čvrsto posvećen svojoj misiji i visokim standardima, čime se osigurava dalji prosperitet i uspeh naše fabrike.

HK Krušik“

Foto:valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X