јул 14, 2024
Valjevo

Akcija prikupljanja potpisa za inicijativu za promenu energenta u HK Krušik

Podelite post:

 

Organizacija iRevolucija će u četvrtak 08.02.2024. od 13 – 17 časova ispred GU Valjevo, sprovesti akciju prikupljanja potpisa za inicijativu promene energenta u HK Krušik, koju će predati Ministarstvu odbrane. Cilj inicijative je da se što više naših sugrađana uključi u akciju kako bi izmenom energenta u HK Krušik postiglo rekordno smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu koje, pogotovo u zimskom periodu, prelazi sve granice dozvoljenog i čini da je Valjevo najzagađeniji grad u svetu dva puta u 2024. godini! Akcija je deo kampanje 50GodinaZnamo koja se odnosi na prisutnost aerozagađenja u Valjevu koje traje pedeset godina, što je rezultat istraživačkih nalaza do kojih je iRevolucija došla u proteklom periodu. 

Tokom 2023. godine, HK Krušik je osuđen za prekomerno emitovanje zagađujućih materija po prijavi organizacije iRevolucija. Iako je HK Krušik prepoznat kao najveći pojedinačni zagađivač na teritoriji Valjeva, koji utiče do 25% od ukupnog aerozagađenja u Valjevu, tako što u zimskom periodu DNEVNO utroši čak do 80 tona sirovog lignita i 3 tone mazuta do konkretnih pomaka nije došlo. Predlog inicijative se odnosi na izradu projekta zamene energenta u HK Krušik, ali i početak implementacije projekta u 2024. godini, dok je cilj inicijative rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu koje se odnosi na zamenu postojećeg sistema kotlarnica (jedna od kotlarnica datira iz 1927. godine i utroši 3-5 tona sirovog lignita u jednom času) što će uticati na manji broj prerano preminulih žitelja grada na Kolubari, kojih je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 242 svake godine ali i bolje zdravstveno stanje svih meštana. Svojim potpisom u elektronskom obliku, učestvujete u inicijativi udruženja iRevolucija, koja će potpise prikupljati i u štampanom obliku predati ih Ministarstvu odbrane, instituciji koja je u najvećem delu vlasnik HK Krušika. 

Pozivamo zainteresovane sugrađane da nam se pridruže u akciji na Gradskom trgu u četvrtak 08.02.2024. od 13 -17 časova ili preko linka iRevolucija.net/inicijativa kako bi svojim potpisom podržali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X