јул 16, 2024
Valjevo

Javni uvid u Nacrt plana generalne regulacije za mesto Popučke i izveštaj o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu

Podelite post:

 

Meštani sela Popučke i pozivaju vas da sutra, u četvrtak da učestvujete u javnoj sednici Komisije za planove koja počinje u 12 časova u velikoj sali na prvom spratu Gradske uprave. Sednica se održava u okviru javnog uvida u Nacrt Plana generalne regulacije za selo Popučke. Po pravilu, svako može prisustovati javnoj jednici Komisije. Građani koji su podneli primedbe tokom javnog uvida imaju pravo da traže reč i da učestvuju u raspravi.

Skupština grada Valjeva je u maju 2022. godine donela odluku da se pristupi izradi novog planskog dokumenta za selo Popučke. Stoga je sredinom januara održana javna prezentacija Nacrta Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke. Nekolko dana kasnije je održana prezentacija Izveštaja o strateškoj proceni uticaja tog plana na životnu sredinu. Na samoj javnoj prezentaciiji bilo je dosta primedbi meštana Popučaka. Nezvanično, upućeno je preko 100 primedbi Gradskoj upravi i Komisiji za planove na nacrt ovog planskog dokumenta.

Popučke mapaPopučke – topole (foto: Vladimir Pantić)

Najznačajnije primedbe se tiču procedure učešća javnosti, slabo obaveštavanje i nisko učešće građana u celom procesu. Pored ostalog, primedbe se odnose na neočekivane razmere promene namene zemljišnih površina u Popučkama, znatno umanjenje poljoprivrednih provršina, stvaranje velikih površina za mešovitu namenu gde je dozvoljeno stanovanje i privreda. Primedbe se odnose i na preterano zauzimanje sela od strane velike infrastrukture, saobraćajana, vodovi visokog napona i druga, I dozvoljavanje prekorernog zauzeimanja građevinskih parcela do 70% što je u neskladu sa propisima i višim planskim dokumentima. Kritike su upućene i na nedovoljno razmatranje efekata na životnu sredinu kao i neodgovarajuće mere za zaštitu životne sredine.

Vladimir Pantić – Gorić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X