април 29, 2024
Valjevo

Lekari strepe od nove epidemije malih boginja! Pedijatri zovu roditelje da hitno vakcinišu decu

Podelite post:

 

Prvi slučaj malih boginja registrovan je u Srbiji, i zbog morbila hospitalizovano je dete staro 15 godina, iz Beograda, koje nije vakcinisano nijednom dozom vakcine protiv ove bolesti koja može da izazove i vrlo opasne zdravstvene komplikacije.

Doktorka Slavica Maris epidemiolog  iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, kaže da je naložena vanredna revizija kartoteka i da se pozivaju na imunizaciju deca koja nisu primila vakcinu.

– Mi smo svakodnevno u komunikaciji sa domovima zdravlja, sa načelnicima pedijatrije. Nalaže se vanredna revizija kartoteka, pozivaju deca koja nisu vakcinisana i ona koja treba da prime vakcinu u skladu sa kalendarom imunizacije – rekla je dr Maris gostujući u Beogradskoj hronici.

Ističe da je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ dostavio svim zdravstvenim ustanovama u zemlji predlog mera za pooštren nadzor.

– Te mere se dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije, što podrazumeva prijavu svake sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju, lečenje pacijenta, epidemiološki nadzor, zdravstveni nadzor, kao i imunizaciju kontakata osetljivih osoba koji su bile u kontaktu sa obolelima unutar 72 sata – navela je ona.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X