јул 14, 2024
Valjevo

Podela boračjih legitimacija

Podelite post:

 

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić i gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, uručili su boračke legitimacije borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sa teritorije grada Valjeva.

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković izrazio je zadovoljstvo što podelom ovih legitimacija imaju priliku da se na neki način zahvale borcima za sve što su uradili za našu zemlju i tom prilikom se zahvalio Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na svemu što čine za ovu kategoriju stanovništva.

Državni sekretar Dejan Antić se zahvalio prisutnima i naglasio da boračke legitimacije predstavljaju samo jedan korak u poboljšanju kvaliteta svakodnevnog života boraca, te da Ministarstvo konstantno radi na kreiranju programa koji su u skladu sa njihovim potrebama.

„Nalazimo se u junačkom kraju. Od Prvog srpskog ustanka do Drugog srpskog ustanka, preko Balkanskih ratova i Velikog rata, ovaj kraj i ovaj grad dao je junake i heroje. Hoću da vam kažem da ste vi svojim delima pokazali da ste dostojni potomci svojih predaka, jer kada je Srbiji bilo teško i kada vas je otadžbina pozvala, vi niste razmišljali o tome da li treba da se odazovete na taj poziv, već ste obukli uniforme i krenuli da branite srpski narod tamo gde je on bio ugrožen.

Zato sam došao da vam se zahvalim u ime države Srbije na svemu što ste činili. Ovo što danas radimo je prvi korak u uređenju vašeg statusa, a to je podela boračkih legitimacija. Sledeći korak jeste nacionalno priznanje, odnosno Boračka spomenica koju dodeljuje ministar Nikola Selaković.

Od danas svi nosioci boračke legitimacije ostvaruju određene pogodnosti kod određenih kompanija koje su društveno-odgovorne i sa kojima je Ministarstvo zaključilo ugovore“, istakao je Antić i dodao da će postojeća lista društveno-odgovornih firmi u Republici Srbiji koje nude različite pogodnosti nosiocima boračkih legitimacija uskoro biti proširena, te da se očekuje potpisivanje ugovora sa još nekoliko uglednih domaćih kompanija.

Antić je, govoreći o pogodnostima kartice, objasnio da će svako ko je na zakonom propisan način dobio status borca, sa tom boračkom legitimacijom moći da ostvari određene popuste, kada su u pitanju kupovina robe ili usluga i slično.

On je uputio poziv svim Valjevcima koji su učestvovali u ratnim sukobima od 1990. do 1999. godine da se o tome informišu u Gradskoj upravi, kao i na sajtu Ministarstva. Prema njegovim rečima, kako bi utvrdili svoj status borca, potrebno je da podnesu svu neophodnu dokumentaciju, a bez utvrđivanja tog statusa ne može se ostvariti pravo na boračku legitimaciju ni na Boračku spomenicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X