април 29, 2024
Valjevo

POKS: Valjevo najzagađeniji grad

Podelite post:

 

Na Gradskom odbor POKS-a razmatrana je činjenica da smo od početka godine, u kontinuitetu, najzaganjeniji grad u svetu, po pitanju vazduha. Tim povodom odgovornim ljudima postavljamo pitanje:“Da li se to Valjevo sigurnim korakom pretvara u koncetracioni logor?“, navodi se u saopštenju POKS-a.

Možemo li išta da uradimo? Pitanje je koje smo jedni drugima više puta postavili na sednici Gradskog odbora. Vođeni tim pitanjem došli smo i do nekih rešenja.

Potrebno je smanjiti nivo vode u hidroakumulaciji Stubo- Rovni, jer je, svakako, do tog nivoa bespotrebno napunjena. Time bismo dobili, nemnogo, na kvalitetu vazduha, ali bi time doprineli da se ponovo na površinu učini vidljivom Valjevska Gračanica. U periodu dok je Gračanica van vode, spram mogućnosti, mogli bi se napraviti projekti kako da se zaštiti manastir od ponovnog potapanja, a način postoji. Recimo, da se ponovi primer Pivskog manastira u Crnoj Gori, koji je zbog izgradnje hidroakumulacije premešten na drugu lokaciju, od kamena do kamena, sa sve prvobitnim freskama

Da ne bi zagađenje postalo još obimnije tražimo ukidanje projekta za industrijsku građevinu, koja se planira na starom Divinom stovarištu.

Podržavamo otvaranje novih fabrika, novih industrijskih centara, ali ne u uskom gradskom jezgru i njegovoj blizini, gde je koncentracija štetnog vazduha već sada najviša u celom svetu.

Sa Brđana, Popara i Petog Puka, odakle se grad može videti kao na dlanu, najbolje vidimo situaciju vazduha, u večernjim i jutarnjim sarima, osim guste magle nastale raznim dimovima i štetnim materijama, ne može se videti ništa.

Pozivamo da se što pre nešto preduzme, jer kad dobijemo kancer pluća, razbolimo se, biće kasno za preduzimanje koraka u očuvanju svežeg vazduha, bez kog ni jedno živo biće ne može živeti.

Gro POKS Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X