април 23, 2024
Valjevo

Lokalni front: „Da nije tužno bilo bi smešno“

Podelite post:

 

Lokalni front održao je koferenciju za novinare povodom nepoštovanja Etičkog kodeksa na poslednjoj sednici Skupštine. Odbornik Željko Trifunović, naglasio je: „Da nije tužno bilo bi smešno“, navodi se u saopštenju.

Željko Trifunović

– Kao odbornik koji je u Skupštini grada proveo nekoliko godina u dva mandata, u više navrata bio sam prinuđen da se pozovem na Etički kodeks funkcionera Lokalne samouprave, dokument koji je početkom veka sačinila Stalna konferencija gradova i opština Srbije. Kodeks je pre nekoliko godina, tačnije 2019, doživeo izvesne izmene, postao donekle „mekši“ prema funkcionerima lokalne samouprave, ali je njegov duh uglavnom sačuvan. Koliko znam, svi odbornici izabrani 2020. potpisali su Kodeks, a kompletan tekst vidno je istaknut na zidu skupštinske sale. Na žalost, taj zid je, izgleda nimalo slučajno, na najvećem mogućem rastojanju od mesta predsedavajućeg u sali.
Pred sobom imate potpuni tekst Kodeksa i kopiju gradskog „Službenog glasnika“ iz 2021. godine sa Rešenjem o osnivanju Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa grada Valjeva. Savet ima sedam članova i to je otprilike sve što se zna o njemu, jer od novembra 2021. do danas nije davao znakove života, što će potvrditi i sadašnji odbornik Lokalnog fronta, g. Željko Trifunović…

Na žalost, moram početi sa podsećanjem na događaje sa 34. sednice Skupštine grada, održane 22. septembra prošle godine, kada sam morao da slušam izjavu predsednice, g-đe Rakić, da „nas ne zanimaju predlozi Lokalnog fronta“ i izlaganje gradonačelnika, g. Gojkovića, koji me je optužio da obmanjujem javnost .

Nekoliko dana kasnije, 30. oktobra, na pisarnicu sam predao dopis Savetu za praćenje primene Etičkog kodeksa, tražeći da Savet, u skladu sa svojim ovlašćenjima odgovori da li su se pomenuti funkcioneri lokalne samouprave pridržavali odredbi Kodeksa u prilici koju sam naveo.

U prilogu je i tekst koji sam izgovorio na poslednjoj, 38. sednici Skupštine, održanoj 2. februara. Iz njega vidite da mi do tog trenutka, punih 95 dana, Savet nije ništa odgovorio, čime je grubo prekršen član 79, stav 1 Poslovnika o radu Skupštine grada.

Ono što se potom događalo, na žalost, bilo je još mnogo crnje i gore od svega što se ranije događalo. Molim da pažljivo pogledate video-zapis ovog dela sednice koji ćemo potom posebno komentarisati – kazao je Trifunović.

LJubomir  Radović

– Meni je, i pored vama dobro poznatog mog odborničkog iskustva iz ovog i prošlog mandata, bilo mučno sve ovo gledam. Mogu samo da zamislim kako je bilo Željku koji je sve to preživljavao iz neposredne blizine.
A zašto?

Zato što je sada potpuno očigledno da odbornici skupštinske većine ne čitaju realno preobimne i ponekad potpuno nerazumljive materijale za sednicu. Nije teško zapaziti ni da se, recimo, programi rada javnih preduzeća doslovno prepisuju od reči do reči, zbog čega je Željko i citirao navode iz programa „Vidraka“ čije kopije ste takođe dobili.
U celoj ovoj šaradi najsmešnije je što je g-đa Rakić, nekoliko dana kasnije, a ne 2. februara kako stoji u zaglavlju „Službenog glasnika“, sve ove navode zbog kojih je Željko dobijao opomene i zbog kojih mu je na kraju oduzeta reč, potvrdila svojim potpisom na rešenju da je Skupština prihvatila navedeni program „Vidraka“ sa svim onim rečima i rečenicama koje su Željku Trifunoviću bile zabranjene!

Na kraju, šta se može uraditi posle ove vrhunske drskosti? Lokalni front odabrao je ono što najbolje radi: odabrao je sud javnosti našeg grada. Odbornik Željko Trifunović uputio je dva otvorena pisma funkcionerima naše lokalne samouprave i zatražio javno izvinjenje od predsednice Skupštine zbog već opisanog događaja, i od šefa odborničke grupe SNS, g. Rstića, koji je na istoj sednici Željka optužio da želi i priziva političku i ekonomsku nestabilnost, a već znamo da je i u ovom slučaju citiran sadržaj sa 24. strane programa „Vidraka“. Programa za koji je verovatno i sam digao ruku kada se o njemu glasalo – kazao je Radović.

Ukratko. Da nije tužno, bilo bi smešno, zar ne?

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X