април 27, 2024
Valjevo

Skuplje boravišne takse u Grčkoj

Podelite post:

 

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je da su ove godine boravišne takse u Grčkoj poskupele, kao i da će važiti nova pravila na plažama kada je reč o prostoru za peškire, ležaljke i suncobrane.

„I do sada smo imali te takse, koje su bile jeftinije negde 50 odsto a negde čak i tri puta. Najjeftinija i dalje ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je do sada bila 50 centi po danu po jednom apartmanu. Bila je dakle pet evra za 10 dana, a sada je evro i po dnevno, znači 15 evra za 10 dana“, rekao je Seničić za Jutarnji program RTS-a.

Dodao je da će i hotelske usluge poskupeti za onoliko za koliko je poskupela taksa i naveo da je u hotelima sa dve zvezdice cena tri evra a u hotelima sa pet zvezdica 10 evra.

„Govorimo o sobama, odnosno o svima koji borave u tim sobama. Za 10 dana, taj trošak će biti od oko 30 do 100 evra u zavisnosti od hotela“, naveo je Seničić.

Kada je reč o novinama na plažama, rekao je da postoji inicijativa da u Grčkoj više ne bude plaža na kojima je zabranjeno postaviti svoj suncobran i raširiti peškir.

„Ovo je samo inicijativa, jer odluku još nismo zvanično dobili, ali su to već preneli neki mediji i u Grčkoj i ovde, pa verujemo da će zaista tako biti“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, na najvećem broju plaža, polovina površine mora biti dostupna svima, dok druga polovina može biti zauzeta nekim objektima kao što su ležaljke.

„Na plažama u posebnim celinama, takozvanim ‘ekološkim natur’ sredinama, a ima ih i na severu Grčke gde boravi najviše naših ljudi, samo 30 odsto površine može biti zauzeto nekim objektima, a 70 odsto će biti dostupno svima“, rekao je Seničić.

Na pitanje da li će to uticati na porast cena ležaljki, s obzirom na to da će ih biti manje, odgovorio je da će to zavisiti od poslovne politike.

Na najvećem broju plaža u Grčkoj do sada je bila praksa da se ležaljka koristi uz suncobran i nije bilo obavezno plaćanje, već da se konzumira nešto sa bara.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X