мај 30, 2024
Valjevo

Danas slavimo Svetog Trifuna i dan ljubavi, običaji i verovanja

Podelite post:

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Trifuna. Ovaj praznik poznat i kao praznik vinogradara se izuzetno poštuje u našem narodu.

Slava Sveti Trifun se na poseban način obeležava u svim domaćinstvima koja se isključivo bave vinogradarstvom i voćarstvom uz presecanje slavskog kolača i simboličnog orezivanja čokota u vinogradima.

Širenje kulta ovog svetitelja datira od petog veka, a vinogradari i voćari su u našim krajevima slavu Svetog Trifuna obnovili pre desetak godina, sa obnavljanjem zasada vinove loze.

Posebno u vinogradarskim krajevima Pocerine, Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik.

Posebno u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik.

Danas se orezuje se čokot

U našem kraju se ovaj praznik posebno obeležava kada se ranom zorom odlazi u vinograd gde se nosi doručak ili ručak, provodi se dan u vinogradu i orezuje čokot iz pesmu i veselje.

Veruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi. Po nekih shvatanjima ovim danom počinje proleće, priroda počinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi.

U narodu je za Trivunjdan vezano mnoštvo raznih običaja i verovanja.

Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva. Ako na Trivunjdan padne sneg, godina će biti kišna i rodna a ako je vedro, godina će biti sušna.

Sneg može još uveliko da iznenadi, ali se to smatralo berićetnim, pa se govorilo “Zatrpaj Tripo, zaspi Simo!” (reč je o Sv. Simeonu Mirotočivom, 26. februara) iako je već sutradan, 15. februara, Sretenje, po narodnom shvatanju dan “susreta” zime i proleća, kad se mečka na kratko probudi da vidi da li će uskoro nastati lepši dani i onda, ako oceni da će potrajati zima, vrati u pećinu da nastavi svoj zimski san.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X