јул 27, 2024
Valjevo

Državna ceremonija povodom dana državnosti

Podelite post:

 

Centralnu državnu ceremoniju povodom Dana državnosti u četvrtak, 15. ferbuara, predvodiće izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, kod Spomenika voždu Karađorđu u Orašcu.

A Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija obeležiće Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije, koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije.

Uoči praznika, pripadnici Garde Vojske Srbije, danas, u 16 časova izvršiće počasnu artiljerijsku paljbu, na tri lokacije, odnosno sa Savske terase na Kalemegdanu, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu i sa Niške tvrđave u Nišu.

Građani će imati priliku da vide prelet avijacije nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom.

Proslava Dana državnosti Srbije, praznovanjem Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X