април 18, 2024
Valjevo

Budžet opštine Lajkovac za 2024. godinu iznosi 1,3 milijarde

Podelite post:

 

Na drugoj sednici novog saziva Skupštine opštine Lajkovac odbornici su usvojili budžet za 2024. godinu u iznosu milijardu i 319 miliona dinara. Značajna sredstva koji će omogućiti opštini dovoljno novca za investicije i brojna socijalna davanja u narednoj godini. Od ovog iznosa 319 miliona su prenete obaveze iz 2023. i od sporazuma sa Rudarskim basenom „Kolubara“.

– Budžet je izbalansiran između investicionog i socijalnog. Od 1,319 milijardi dinara 23 procenta odlazi na investicije što je jako dobro, dok za komunalne delatnosti odvajamo 20 odsto. Jedan od prioriteta nam je kontinuirano ulaganje i obrazovanje – da sve tri obrazovne ustanove funkcionišu kvalitetno i da školski objekti budu u dobrom stanju. Za to smo izdvojili 20 procenata budžeta, odnosno oko 250-260 miliona dinara. Budžet za poljoprivredu povećali smo sa 17 na 20 miliona, a za sport sa 25 na 30 miliona dinara. Jako je bitno da ćemo imati infrastrukturne radove u prvoj polovini godine: izgradnju ulice Alekse Šantića, trotoara u ulici Svetog Save, rekonstrukciju košarkaškog, odbojkaškog i fudbalskog terena u školi „Mile Dubljević“, mini pič terena i košarkaškog igrališta na stadionu FK Železničar, puta za groblje u Pridvorici. Spomenuo bih i izgradnju dva bunara za tehničku vodu u Bajevcu, izgradnju Seoske kuće u Vračeviću i opremanje Seoske kuće u Pepeljevcu, kao i 10 miliona dinara za rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva – izjavio je predsednik opštine Andrija Živković po završetku sednice.

Živković je najavio novi sporazum sa RB „Kolubara“, vrednosti 150-200 miliona, zbog širenja ugljenokopa ka Skobalju, zbog čega će biti izmešten put Radljevo-Skobalj dužine šest kilometara i školska zgrada. Taj iznos biće opredeljen za najpotrebnije investicije u selu Jabučju. Osim toga, Lajkovac očekuje rezultate konkursa kod pojedinih ministarstava, gde je prijavio više projekata, uz sopstveno učešće: veštački teren za fudbal, minibus, ozelenjavanje prostora oko konaka, parterno uređenje centra Jabučja… Sve to znači da Lajkovac, uz dosta visok budžet, očekuje i dodatna sredstva planirana za infrastrukturno opremanje u različitim oblastima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X