јул 17, 2024
Valjevo

Kampanja o štetnosti duvana u osnovnim školama

Podelite post:

 

Nastavljajući kampanju povodom Nacionalnog dana bez duvana Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja, sa stalnim partnerima Zavodom za javno zdravlje i Crvenim krstom, organizuje zdravstveno-vaspitna predavanja i radionice o štetnosti duvanskog dima u osnovnim školama. Namenjena su učenicima starijih razreda, za sada u seoskim sredinama.

Do sada su organizovana u školama „Prota Mateja Nenadović“ u Brankovini, „Milovan Glišić“ u Valjevskoj Kamenici i „Sveti Sava“ u Popučkama. Zdravstveni radnici će na ovu temu u utorak razgovarati sa učenicima u Poćuti, dok su u četvrtak u Donjim Leskovicama.

Vesna Pavlović, glavna sestra Služba polivalentne patronaže, o ciljevima i pokazateljima radionica kaže:

– Nadam se da uspevamo da pokrenemo motivisanost mladih ka zdravim stilovima života i da biraju ono što je dobro za njihovo zdravlje, da se odupru bolestima zavisnosti, konkretno pušenju, da podstiču jedno drugo. S obzirom na to da su radionice bile interaktivne od učenika smo dobili različite odgovore zašto bi se opredelili za cigarete. Jedan od odgovora je da se taj način dokazuju, pogotovo grupama koje su starije od njih, želeći da postanu deo tih grupa, pa i da izgledaju starije.

Jedan od ciljeva radionica jeste osnaživanje starijih osnovaca da se odupru konzumiranju cigareta.

– Poenta je da deca koja ne biraju cigarete i svesna su da to nije način za dokazivanje podstiču svoje drugare da se odupru tome i da ih vrate na zdrav kolosek. Osim zdravstveno-vaspitnog predavanja, naše radionice su osmišljene kroz igru u kojoj jedna grupa učenika pravi pritisak, nagovara drugu grupu da probaju cigaretu, a oni se odupiru, dajući odgovore zašto pušenje nije dobro. Posle toga diskutujemo, pitamo ih da li je tu kraj ako je njihov drug pušač, sugerišemo im da razgovaraju s njim i pruže mu podršku da odustane od toga.

U ovom uzrastu ne treba zanemariti uticaj okoline:

– U ovoj ciljnoj grupi više je pušača među dečacima. Na pitanje zašto su počeli najčešći je odgovor da su videli od roditelja, koji tom prilikom ne izlaze u drugu prostoriju, ne sklanjaju se. Dakle, od malih nogu su pasivni pušači, a takvu sliku su videli kod svojih roditelja. Deca u seoskim sredinama su osetljiva grupa jer se polaskom u srednju školu dokazuju vršnjacima u gradskoj sredini, žele da im budu interesantniji, tu je i potreba za pripadnošću novoj sredini.

Istraživanje o javnom zdravlju iz 2022. godine pokazuje da je svaki šesti učenik uzrasta peti i sedmi razred osnovne i prva godina srednje škole probao cigarete, a da svaki deseti puši. Ako znamo da zagrejani duvanski proizvodi doživljavaju ekspanziju, onda su procenti sigurno veći.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X