април 15, 2024
Valjevo

Vazduh u Valjevu ponovo III kategorije

Podelite post:

 

Lokalni odgovor objavljuje četrnaesti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni. Svakog dana protekle nedelje stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “veoma loš” i “loš”.

Posmatrajući od početka godine, na dan 19.2.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 38 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Time su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o zaštiti vazduha da se vazduh u Valjevu svrsta u III kategoriju, što predstavlja najslabiji kvalitet vazduha. Pored Valjeva na listi gradova koji su među prvima dostigli godišnji limit broja dana sa prekomernim zagađenjem su: Novi Pazar koji je već dostigao 41 dan, Šabac 37 dana, Kosjerić, Užice i Beograd sa 36 dana prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica.

Uprkos utvrđenim propustima o primeni Zakona o zaštiti vazduha koje su dovele do povrede prava građana Valjeva na čist vazduh, te preporukama Zaštitnika građana da se usvoje planovi i primene mere kojima bi se zaštitilo zdravlje građana, Grad Valjevo do današnjeg dana nije usvojio Plan kvaliteta vazduha, niti kratkoročne akcione planove koji bi doprineli dostizanju graničnih vrednosti zagađujućih materija propisanih zakonom
Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio veoma loš i loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima:

Dan Kvalitet vazduha
Indeks kvaliteta 

vazduha

Najviše dnevne koncentracije

(suspendovane čestice) µg/m3

PM10 Čas PM2,5 Čas
Ponedeljak Loš 89,05 0 78,30 0
Utorak Srednji 48,02 18 46,64 18

Lokalni odgovor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X