април 20, 2024
Valjevo

Flauta – uvek u modi!

Podelite post:

 

U periodu od 21. do 25. februara u MŠ “Živorad Grbić će po 26. put biti realizovani Međunarodni Susreti flautista “Tahir Kulenović”, ove godine pod sloganom UVEK U MODI! Ovo takmičenje, pokrenuto  1999. godine, upravo inicijativom profesora Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje  najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Od samog početka,  organizatori festivala  su MŠ “Živorad Grbić” i  Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Za 26 godina trajanja, Susreti su narasli u najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti u regionu bivše SFRJ.

Ni ovogodišnji susret ne prekida tradiciju aktuelnosti i atraktivnosti takmičenja  i ove godine kroz pet takmičarskih dana trajanja (od 21. do 25. februara) na koncertnom podijumu okuplja 164  mladih flautista svih obrazovnih nivoa  iz 7 država (Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija) koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima ali i kroz izvođenja u  čak dvadeset kamernih ansambala.  Manifestacija je kroz više od dve i po decenije izgradila respektabilan imidz, zahvaljujući sjajnoj organizaciji domaćina, valjevske muzičke škole ali i prisustvu najeminentnijih muzičkih pedagoga koji godinama čine žiri takmičenja. Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Novog Sada,  Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Šapca  i škole domaćina,  predvođeni umetničkim direktorom Susreta, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem.

Koncert povodom svečanog otvaranja 26. međunarodnih Susreta flautista,  zakazan za četvrtak, 22. februar u 20 časova, ove godine je programskog karaktera  i sastavljen od dela romantičnih autora. Koncertni program pod  nazivom “Očaravajuća Romantika” obuhvatiće  dela Šuberta, Rajnikea, Mejera-Olber Slebena i  slovenačkog autora Srebotnjaka,  a izvešće ga renomirani slovenački flautista Matej Zupan, redovni profesor  na Akademiji za Glasbo u Ljubljani i  pijanista Filip Milisavljević, angažovan kao samostalni stručni saradnik na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X