мај 17, 2024
Valjevo

Novi pravilnici u školama

Podelite post:

 

Ministarstvo prosvete objavilo je nove pravilnike o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama, postupanju škola u slučaju nasilja kao i Pravilnik o društveno-korisnom radu đaka.

Novi pravilnici su deo aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola, a doneti su radi usaglašavanja sa izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen u novembru prošle godine.

Novi pravilnici uglavnom sadrže postojeće odredbe koje se tiču obrazovno-vaspitnog procesa u školama, ali su sada, kako tvrde nadležni, definisani pojedini segmenti koji se odnose na rad nastavnika.

Prema novim pravilima, prilikom zaključivanja ocene iz vladanja uzimaće se u obzir više segmenata iz aktivnosti učenika.

Takođe, precizirano je i da pisana provera znanja može da bude poništena u slučaju da 50 odsto učenika dobije negativnu ocenu, a promenjen je i maksimlan broj pisanih provera znanja tokom jedne nedelje.

Uređeno je i postupanje škola u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada ne sprovodi u skladu propisima.

Ministarstvo prosvete izmenilo je i Pravilnik o postupanju ustanova u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja učenika. Njegova primena počinje 22. februara.

Objavljen je i Pravilnik o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koji ima, pre svega, preventivnu ulogu.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X