април 15, 2024
Valjevo

Vlada Srbije smanjila subvenciju za osiguranje useva u Kolubarskom okrugu

Podelite post:

 

Poljoprivrednici su ogorčeni uredbom kojom je Vlada Srbije, bez najava, smanjila subvenciju za osiguranje useva sa 70 na 40 odsto u pet okruga, među kojima je i Kolubarski okrug .

Do pre nekoliko godina, poljoprivrednici su dobijali tu vrstu subvencije u iznosu od 40 procenata. Nakon toga, ona je povećana na 70 odsto u pet okruga ,Kolubarskom, Moravičkom, Podunavskom, Šumadijskom i Zlatiborskom), zbog učestalih šteta od grada i drugog nevremena.

Najnovijim izmenama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu, koja je usvojena 17. marta, a za koju mnogi poljoprivrednci ne znaju, Vlada Srbije je subvenciju izjednačila u celoj zemlji, i ona sada iznosi 40 odsto i u pet navedenih okruga.

U toj uredbi piše da se u ovoj godini, podsticaji za tu namenu „isplaćuju u maksimalnom iznosu od 40 procenata plaćene premije osiguranja, odnosno u maksimalnom iznosu od 45 odsto plaćene premije osiguranja u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi“.

Osim poljoprivrednika, koji će, ako ta uredba opstane, izdvajati mnogo više novca za osiguranje koje je, kao i sve ostalo, značajno poskupelo od prošle godine, nezadovoljne su i osiguravajuće kuće, jer će imati manji broj osiguranika.

Foto: Arhiv

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X