јул 16, 2024
Valjevo

Novi pravilnik stupio na snagu: Od danas počinje oduzimanje vozila zbog teških prekršaja

Podelite post:

 

Od danas, saobraćajna policija moći će u određenim situacijama da privremeno oduzme automobil nesavesnim vozačima, a policajci će takođe imati mogućnost da umesto kazne izdaju upozorenje za lakši prekršaj onima koji generalno poštuju propise, potvrdio je pukovnik Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Osim toga, novim Pravilnikom o načinu kontrole i regulisanja saobraćaja koji danas stupa na snagu predviđeno je i korišćenje kamera na uniformama policajaca kojima se snima kompletna komunikacija sa vozačima koji su zatečeni u saobraćajnom prekršaju. U narednim mesecima, kako otkriva sagovornik, saobraćajna policija dobiće još 300 savremenih „body“ kamera.

Ali, krenimo redom. O privremenom oduzimanju vozila dosta se govorilo prethodnih meseci, jer je ova mogućnost predviđena izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima od septembra prošle godine. Novim pravilnikom i formalno je omogućena primena zakonskih odrebi, a sajt Polovni automobili vam donosi sve informacije. Za početak, u kojim situacijama je uopšte moguće da vozač ostane bez vozila na određeni period.

Ko treba da strahuje?

Odmah da kažemo: nema mesta panici. Jer, prema novim propisima policija može da oduzme privremeno vozilo samo onim vozačima koji su „uhvaćeni“ u teškom prekršaju, a da su pri tom u prethodne dve godine bili osuđeni za najmanje dva, takođe teška prekršaja.

Dakle, ukoliko u prethodih 24 meseca niste bili osuđivani za, primera radi vožnju sa preko 1,2 promila alkohola u krvi, uz ogromno prekoračenja brzine u naselju ili zoni škola ili za neki drugi prekršaj, kojim direktno ugrožavate druge u saobraćaju…nemate razlog za brigu. I još jedna važna napomena: Saobraćajna policija može da oduzme automobil samo do okončanja sudskog postupka.

Načelnik Lakićević objašnjava da je cilj ove mere pre svega prevencija, koja treba pozitivno da utiče na vozače.

„Upravo iz tog razloga smo propisali da vozilo može biti privremeno oduzeto samo onima koji su u prethodne dve godine bili osuđeni za dva teža prekršaja. Ali, ova mera se neće primenjivati u onim situacijama gde je recimo postupak pred sudijom i dalje u toku, već samo na vozače kojima je izrečena presuda. Osim toga, nije realno očekivati ogroman broj slučajeva privremenog oduzimanja, jer trenutno u našoj zemlji ima oko 10.000 vozača koji su u riziku da na određeni period ostanu bez svog vozila“, pojašnjava načelnik Uprave saobraćajne policije.

Kako će oduzimanje automobila izgledati u praksi?

Kada saobraćajni policajac zaustavi vozača zbog nekog od težih prekršaja moraće da kontaktira dežurnu službu, koja će obaviti proveru da li ima osnova da se tom vozaču privremeno oduzme vozilo.

„Ukoliko to jeste slučaj, policijski službenik saopštava vozaču da mu privremeno oduzima vozilo. Tu postoje dve opcije: jedna je da se automobil šlepom preveze do najbližeg mesta gde MUP čuva vozila (ista procedura kao i u krivičnom postupku), ili da policijski službenik sam preveze automobil, ali naravno uz saglasnost vlasnika. U svakom slučaju, apsolutno smo svesni da se radi o nečijoj imovini, koja će morati da bude vraćena u istom stanju kao i u momentu kada je oduzeta“, precizira sagovornik.

Zato je, dodaje Lakićević, novim Pravilnikom o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni posebnih mera i ovlašćenja predviđeno da policajac na terenu mora da izvrši detaljan pregled automobila i spolja i iznutra i popiše sve eventualne nedostatke. Na policiji je naravno još jedna obaveza, a to je da protiv vozača podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Sud može da vrati vozilu vlasniku već na prvom ročištu

Od tog momenta, „sudbina“ privremeno oduzetog automobila prelazi „u ruke“ suda. To u teoriji može da znači da sudija može da već na prvom ročištu vlasniku vrati privremeno oduzeto vozilo. Sa druge strane, sudija može da donese odluku da se vlasniku vrati vozilo tek po okončanju postupka (a znamo da to može da potraje i preko godinu dana…).

I na kraju, tu je i treća opcija, a to je da sud donese presudu da se vlasniku trajno oduzme vozilo kao predmet izvršenja dela. Nadležni kažu da ovakva odluka ima utemeljenje u važećem Zakonu o policiji i Zakonu o prekršajima. Ipak, ovakvi scenariji su u praksi najmanje verovatni.

Kada može „upozorenje“ umesto kazne

Policiji je novim propisima data i mogućnost da „progledaju kroz prste“ vozačima u pojedinim slučajevima. Očekivano i tu postoje ograničenja, a to je pre svega da upozorenje može da se izda samo vozačima protiv kojih u prethodne dve godine nije podneta prijava za neki saobraćajni prekršaj. Takođe, policijski službenici moći će da izdaju upozorenje samo sa lakše prekršaje, za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu.

„To ne znači da ćemo „opraštati“ prekršaje koji mogu da ugroze druge učesnike u saobraćaju, kao što je recimo vožnja pod dejstvom alkohola do 0.5 promila, bez obzira što je i za takav prekršaj propisana fiksna novčana kazna. Zato je novim pravilnikom definisan spisak prekršaja za koje neće biti moguće izdati upozorenje“, napominje načelnik Lakićević.

Procedura ista kao kod oduzimanja vozila – cilj sprečiti zloupotrebe

Policajci na terenu će uvrđivati da li neki vozač ispunjava uslove da mu se umesto kazne izda upozorenje po istom sistemu kao i u slučaju oduzimanja vozila – proverom sa dežurnom službom. Prvi čovek saobraćajne policije uverava da neće biti zloupotreba, jer će se svi podaci proveravati kroz bazu MUP-a, a osim toga policajci neće moći da za upozorenje navedu prekršaj koji se ne nalazi na listi onih za koje je propisana mogućnost da se ono izda.

Foto: Arhiv

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X