мај 24, 2024
Valjevo

Promena vremena i zahlađenje, posle početka proleća

Podelite post:

 

Meteorolog Ivan Ristić objavio je na društvenim mrežama najnovije prognoze vremena za naredni period.

U toku naredne nedelje pretežno suvo i relativno toplo. Biće vetrovito, ali se olujni udari vetra ne očekuju.

Međutim, meteorolog Ivan Ristić objavio je da nas ovakvo oblačno i kišovito vreme bez promena očekuje narednih mesec dana!

– Promena vremena i zahlađenje se prognoziraju tek za mesec dana to jest posle početka proleća šta reći, na sličnu prognozu ukazuje i GFS ENS – GENS model! Mape anomalija temperatura za 4 nedelje su od 4. marta do 1. aprila – napisao je Ristić.

Kako smo ranije pisali, početkom sledeće nedelje nad Sredozemljem će uslediti razvijanje novog, sekundarnog ciklona čiji će se centar sredinom nedelje nalaziti nad Tirenskim morem koji će biti relativno mali i on će samo Jadranu i krajnjem jugu regiona povremeno donositi kišu.

Srbija će do kraja februara i početkom marta i dalje biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa Atlantika i Mediterana, što će uslovljavati južna strujanja i dotok tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike, a ujedno će višim slojevima atmosfere stizati i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u danima i u predelima sa kišom očekuje prljava kiša, što se može videti uglavnom na vozilima. Reč je o prirodnoj pojavi, uobičajenoj pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

Posle 06.03. postoje naznake izmene sinoptike koja bi vodila ka zahlađenju ali sama mogućnost tog zahlađenja kao i njegova snaga su za sada vrlo upitni.

Ozbiljan nedostatak snega i dalje se očekuje i na višim planinama, tako da će snežnog pokrivača biti samo iznad 1600 metara nadmorske visine, visine 10 do 15 centimetara. Kopaonik danas meri 18 cm i reč je o jednoj od najlošijih sezona kada je sneg u pitanju poslednjih godina. Niže planine, poput Zlatibora i drugih visine od 1000 do 1500 metara ovog februara skoro i da nisu imale sneg i snežni pokrivač ili tek u svega par kratkotrajnih navrata.

Foto: Nebojsa Raus 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X