јул 17, 2024
Valjevo

Pala prva kazna! Oduzimaju se vozila bahatim vozačima!

Podelite post:

 

Saobraćajna policija počela je da oduzima vozila bahatim vozačima! Od petka su na snazi novi saobraćajni propisi na osnovu kojih policija može privremeno da zapleni automobil onima koji počine težak prekršaj a u prethodne dve godine već su dobili najmanje dve presude za teško kršenje Zakona o saobraćaju. Prema proceni nadležnih, u Srbiji je 10.000 vozača u riziku da ostane bez vozila.

Prvi koji je po novom zakonu ostao bez automobila je Leskovčanin (61) koji je prvog dana primene regulative odbio da uradi alko-test.

– U prethodne dve godine taj vozač je već pravosnažno osuđen zbog odbijanja alkotestiranja i zbog nasilničke vožnje, pošto je upravljao vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa 2,03 promila alkohola u organizmu. Njemu je u petak oduzeto vozilo marke „pasat“ – navode u MUP-u.

Čuvanje vozila

Ovo je primer jedne od situacija u kojoj će se ubuduće oduzimati vozilo. Novi propis kaže: policija može da oduzme vozilo privremeno samo onima koji su „uhvaćeni“ u teškom prekršaju a u prethodne dve godine su osuđeni za najmanje dva, takođe teška, prekršaja. Pobrojano ih je 18, između ostalog – preticanje kolone preko pune linije, vožnja deteta na suvozačevom sedištu, prolazak kroz dva crvena svetla u roku od 10 minuta

– Nakon što se utvrdi da je prekršio zakon, vozač se dovodi u policijsku stanicu. Njegovo vozilo se prenosi u dvorište policije, odnosno mesto gde će se staviti pod nadzor i čuvati do okončanja prekršajnog postupka – navodi Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Kamere dobro rešenje

Novim Pravilnikom predviđeno je i korišćenje kamera na uniformama policajaca, kojima se snima kompletna komunikacija sa vozačima zatečenim u saobraćajnom prekršaju. Prema podacima Uprave saobraćajne policije, od momenta kada su počele da se koriste kamere na uniformama policajaca (1. septembar 2023) do kraja januara ove godine, policijski službenici su ih koristili u otkrivanju prekršaja u 24.492 slučaja. U 12 slučajeva obavljena je konsultacija sa javnim tužiocem, gde se utvrđivalo postoje li elementi krivičnog dela kao što su: ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, davanje mita, kao i vređanje službenog lica. Takođe, u tom periodu podnete su i dve pritužbe na ponašanje policijskih službenika.

Ako vozač na prvom ročištu prizna krivicu, vozilo mu se odmah vraća. Ukoliko uloži žalbu i proces se oduži, bez automobila može biti i godinama, sve dok traje sudski proces.

Odluka suda

Mera se, kažu u policiji, neće primenjivati ako je sudski proces za neki raniji prekršaj u toku, već se odnosi samo na vozače kojima su presude već izrečene u prethodna 24 meseca.

Belencan kaže da o trajnom oduzimanju vozila odlučuje sud, i to na osnovu toga da li je to opasno sredstvo, da li je tim vozilom izvršen još neki prekršaj…

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da se mnogima ovakva regulativa neće dopasti.

– Sigurno da nekome to neće biti prijatno, neko će pokušati da se žali i u primeni zakona doći će do problema koje ne možemo u ovom trenutku da predvidimo. Ovo je jedan od načina finog podešavanja zakona i mislim da u budućnosti ovakva podešavanja treba raditi sve do onog trenutka dok ne prihvatimo bezbedan način ponašanja odnosno dok drastično ne budemo smanjili broj poginulih – kaže Božović.

Lista prekršaja zbog kojih možete ostati bez vozila

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila
2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate
3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja
4. Prekoračenje brzine za 70 km/h u naselju
5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni „30“
6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja
7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača
8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje
9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla u razmaku kraćem od 10 minuta
10. Preticanje kolone vozila preko pune linije
11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije
12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom
13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena
14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja
15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu
16. Preticanje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
17. Preticanje kolone pod pratnjom
18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Foto: prinstcreen/Instagram MUP

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X