мај 2, 2024
Valjevo

U znak sećanja na ustanike valjevskog kraja

Podelite post:

 

Na Brankovačkom visu je obeleženo 220 godina od polaska ustaničke vojske u oslobađanje Valjeva i učestvovanja u Prvom srpskom ustanku. Ustanike su predvodili prota Mateja i Jakov Nenadović, a njihovi potomci, meštani Brankovine se godinama okupljaju na ovom mestu, gde se sećaju svojih hrabrih predaka.

Podignuta je replika zastave sa kojom su ustanici krenuli u oslobađanje Srbije, a predstavnici grada Valjeva, Kolubarskog okruga, MZ Brankovina i brojnih udruženja, položili su cveće na spomenik svim ustanicima valjevskog kraja, koji su pali za nacionalno oslobođenje.

Prigodan program izveli su učenici OŠ „Prota Mateja Nenadović“, nakon čega je održan crkveni pomen.

„Zajedno smo danas prineli molitve za spokoj duša prote Mateje i Jakova Nenadovića i svih onih koji su krenuli sa ovoga mesta na jedan sveti put, a to je oslobođenje otadžbine i zaštitu bližnjih.
Sa ovoga svetoga mesta, prota Mateja i vojvoda Jakov znali su kakvu svetinju brane. Bili su svesni da će mnogi od njih ostaviti živote. Mnogi oni koji su krenuli sa ovog mesta te 1804. godine, nisu se vratili svojim domovima, mnogi su sledovali njihov put, krenuli su i oslobodili Srbiju. Uvek je naš narod znao kakvu svetinju brani, a ne prema tome kakva ga sila čeka sa druge strane. Sa ovoga svetoga mesta poručujemo da nikada nećemo zaboraviti njihova dela koja su učinili, time što su položili živote za bližnje svoje i za svoju državu“, kazao je sveštenik Dragan Jakovljević.

Zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva Viktor Mićić, podsetio je da seča knezova nije mogla zaustaviti ustanak srpskog naroda.

„Nema dovoljno lepih reči koje bi opisale današnji momenat. Svi prisutni osećamo energiju koja je objedinila slobodarski duh srpskog naroda pre 220 godina pod vođstvom prote Mateje i vojvode Jakova Nenadovića, sve pod posledicom seče knezova koja se desila nekoliko nedelja ranije na reci Kolubari. Tinjala je želja za slobodom kao sveća u čiraku i na ovom mestu, ujedinila se želja da se Srbija oslobodi. Svedoci smo narodne pesme Filipa Fišnjića „Početak bune protiv dahija“ i da nije bilo jednostavno krenuti, znajući da će biti velikih gubitaka. Turci su učinili velike zulume, hteli su da uguše tu želju za slobodom. Međutim, posle seče knezova nije bilo moguće zaustaviti put ka oslobođenju. Mi smo dužni da pamtimo, obeležavamo, da negujemo slobodu, ljubomorno čuvamo, nikada ne zaboravimo i da damo svoj doprinos u očuvanju slobode u Republici Srbiji“, poručio je Mićić i završio govor citatom vladike Nikolaja: „Daj Bože da se Srbi slože, obože i umnože“.

Obeležavanje 220 godina od početka pohoda ustaničke vojske za oslobađanje Valjeva i njenog učešća u Prvom srpskom ustanku i ove godine je u organizaciji MZ Brankovina. Tim povodom, predsednik MZ Brankovina Saša Jevtić se zahvalio svima na podršci i dosadašnjoj saradnji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X