јул 27, 2024
Valjevo

Pokret Sad: Dodela gradskih nagrada 2022 najstrašnija odluka koju je ovaj saziv Skupštine izglasao

Podelite post:

 

Konferenciju za novinare, u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva, održali su odbornici GG “Pokret Sad“ u Skupštini grada Valjeva, dr Snežana Mijatović i Đorđe Pavlović.

Jedina tema današnje konferencije za novinare bila je dodela nagrade grada Valjeva za 2022. godinu, u oblasti poljoprivrede.

Kako su odbornici GG “Pokret Sad“ dr Snežana Mijatović i Đorđe Pavlović podsetili 2022. godine ova nagrada je dodeljena Mališi Pajkoviću za koga se neposredno pred dodelu nagrade saznalo da je optužen za teška krivična dela seksualno iskorišćavanje maloletnog lica i trgovina ljudima.

’’Dodela nagrade osumnjičenom za seksualno iskorišćavanje maloletnog lica i trgovinu ljudima kratkoročno je izazvala revolt javnosti, koji je i danas prisutan i uvredila moguću žrtvu, a dugoročno je proizvela efekat da žrtve i ne prijavljuju nasilje jer neće dobiti zaštitu i pokazalo da je naše društvo toleratno na nasilje i da sistem amnestira učinioca“, istakla je dr Mijatović.

Podsetila je da bi “ova afera bila zaboravljena da odbornik Đorđe Pavlović nije na sednicama Skupštine grada više puta tražio dopunu dnevnog reda sa ovom temom jer je politika vladajuće većine da sve što ne žele da se čuje ili se zataška, ili se jednostavno više ne pominje u javnosti, tj. o tome se ne govori ili prestaje da se govori.“.

Takođe, dr Mijatović se osvrnula na činjenicu da je bila član Komisije za dodelu nagrade, te da je prema njenim saznanjima ona jedini član Komisije koji nije potpisao saopštenje predsednice Komisije Zorice Jocić, nakon saznanja da je Nagrada grada dodeljena licu protiv koga se vodi krivični postupak zbog opravdane sumnje da je učinio teška krivična dela seksualne eksploatacije maloletnog lica i trgovina ljudima.
Ono što je interesnatno je da Zorica Jocić nije sazvala hitnu sednicu Komisije za dodelu Nagrade grada, već je sama napisala saoštenje i prosledila ga medijima, a tek naknadno tražila saglasnost ostalih članova Komisije.

Prema odbornici dr Mijatovć, zapravo ključno pitanje je “Da li dalje dodele Nagrade grada imaju više ikakav smisao i da li je na ovaj način stavljen prst u oko svakom ko misli svojom glavom?“

Odbornik Pavlović se nadovezao na ovu priču rečima da “Sama pomisao da je nekom ko je osumnjičen za seksualnu eksploataciju maloletnog lica i trgovinu ljudima dodeljena Nagrada grada nije vređanje zdravog razuma već je nasilje nad zdravim razumom!“

Pavlović je posebno skrenuo pažnju na, po njemu, nesumnjivu odgovornost i predlagača u ovom slučaju, a to je, kako nas je podsetio, bio odbornik Dragan Tomić zvani Petljalo “koji je morao znati o kome se radi s obzirom da ga je sam predložio, samim tim trebao je i morao znati kakvu ličnost predlaže za nagradu. Prosto je nezamislivo da neko nekoga predlaže za nešto, a da mu pri tom promakne ’’sitnica’’ poput te da je taj opužen za teška krivična dela.“
Kako je rekao, od Tomića, koji je ovim svojim potezom narušio kredibiltet i svoj, i komisije, najmanje što je očekivao je neka vrsta odgovora koja je izostala. “A on (Dragan Tomić) mora znati da ga nikakvo izbegavanje odgovora neće zaštiti od interesovanja javnosti kad za to dođe vreme, a vreme će doći…pre ili kasnije“, opomenuo je Pavlović.

“Pokret Sad“ će istrajati na ovom pitanju, neće odustati od dobijanja svih odgovora, “jer ukoliko se sve to i dalje gura pod tepih, teško da bi se ovo u čemu živimo više moglo nazvati uređenim društvom.“

Na kraju, Pavlović je posebno naglasio da aktuelnu gradsku vlast, na čelu sa Lazarom Gojkovićem, niko neće pamtiti po putevima, ulicama, saobraćajnicama, “jedino po čemu će ga (Lazara Gojkovića) pamtiti je da je u njegovom mandatu nagrada grada dodeljena licu optuženom za tako strašna krivična dela poput seksualnog iskorišćavanja maloletnog lica i trgovina ljudima, kao i da će ga ta sramota pratiti celog života!“.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X