мај 24, 2024
Valjevo

Izbor za najbolje turističko selo u Republici Srbiji u 2024. godini

Podelite post:

 

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se unapredi uloga turizma u vrednovanju i očuvanju ruralnih predela, u smislu njihovih prirodnih resursa, kulturne baštine, lokalnih vrednosti i aktivnosti (poljoprivreda, šumarstvo,stočarstvo, ribarstvo i sl),uključujući i njihovu gastronomiju, a u skladu sa ciljevima održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs).

Kroz ovu aktivnost, UNWTO-a prepoznaje najbolja turistička sela kao destinacije u kojima turizam čuva kulturu i tradiciju, podržava raznolikosti i pruža mogućnosti za očuvanje biodiverziteta, odnosno ona sela koja se ističu po svojoj posvećenosti održivosti u svim svojim aspektima (ekonomskom, socijalnom i ekološkom).

U skladu sa UNWTO definicijom ruralnog turizma, selo mora da ima sledeće karakteristike da bi moglo da se prijavi:
ima malu gustinu naseljenosti i maksimalno 15.000 stanovnika,
nalazi se u predelu sa značajnim učešćem tradicionalnih aktivnosti kao što su poljoprivreda, šumarstvo, stočarstvo i/ili ribarstvo, neguje zajedničke društvene vrednosti zajednice i način / stil života,
bude posvećeno viziji turizma kao alata za pozitivnu transformaciju, inkluzivni i održivi razvoj,
promoviše i štiti svoju prirodu i svoju kulturu,
ceni svoju gastronomiju, svoje zanate i svoje ljude,
podstiče inovacije i preduzetništvo,
osnažuje svoju zajednicu,
radi za dobrobit svojih stanovnika i posetilaca.

Prijave zemalja članica će ocenjivati nezavisni, multidisciplinarni savetodavni odbor koji pokriva sledeće oblasti: 1) Kulturni i prirodni resursi; 2) Promocija i očuvanje kulturnih resursa; 3) Ekonomska održivost; 4) Socijalna održivost; 5) Održivost životne sredine; 6) Razvoj turizma i integracija lanca vrednosti; 7) Upravljanje i određivanje prioriteta turizma; 8) Infrastruktura i povezanost; 9) Zdravlje, bezbednost i sigurnost.

Pre nego što podnesete svoju prijavu, molimo vas da pažljivo pročitate sledeća dokumenta (dostupna na http://www.unwto.org/tourism-villages/en/the-initiative/):

Odredbe i uslovi (Terms and Conditions)
Smernice za primenu (Guidelines for Application)
Oblasti evaluacije (Areas of Evaluation)
Dokument o kandidaturi (Candidacy Document)
Opšti šablon prezentacije (General Presentation Template)
Šablon autorskih prava (Copyrights Template)

Dodatne informacije, Obrazac za prijavu na Konkurs UNWTO i Dokument o kandidaturi za najbolje selo UNWTO dostupne su na cajtu Ministarstva turizma i omladine: www.mto@gov.rs

Krajnji rok za dostavljanje prijava Ministarstvu turizma i omladine je 22. mart 2024. godine sa potrebnim Obrascem za prijavu na Konkurs UNWTO i Dokumentom o kandidaturi (popunjavaju se u zadatoj formi), koji su objavljeni na sajtu Ministarstva turizma i omladine (www.mto.gov.rs).

Prijave se dostavljaju elektronskim putem na e-mail adresu: tatjana.orasanin@mto.gov.rs i u štampanoj formi sa naznakom ?NAJBOLJE TURISTIČKO SELO? ? uz obaveznu napomenu ?NE OTVARATI? , na adresu:

Ministarstvo turizma i omladine
Sektor za turizam
Omladinskih brigada br. 1
11070 Novi Beograd

Komisija Ministarstva turizma i omladine odlučivaće o izboru osam kandidata Republike Srbije čiji će predlozi biti upućeni UNWTO na dalje ocenjivanje u skladu sa Uputstvom.

Kontakt osoba u Ministarstvu turizma i omladine, Sektor za turizam je:
Tatjana Orašanin, telefon: 011/ 3122-869
e-mail: tatjana.orasanin@mto.gov.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X