април 18, 2024
Valjevo

Zaokružena donacija opreme za Pedijatriju

Podelite post:

 

Služba pedijatrije, Zdravstvenog centra, zaokružila je svoje opremanje, značajnom donacijom koju je dobila  zahvaljujući donatorki Mirjani Gubler. Donacija vrednosti jedan milion sedamsto četrdeset osam hiljada dinara, obuhvatila je nabavku: dva pacijent monitora, četiri klime različitih performansi, tri inhalatora i specijalizovan pedijatrijski spirometar visoke klase, sve za Službu pedijatrije i najmlađe pacijente iz Kolubarskog okruga koji gravitiraju ka Zdravstvenom centru Valjevo. Čitav objekat  Službe pedijatrije građen sedamdesetih potpuno je infrastrukturno rekonstruisan zahvaljujući donaciji fudbalera Valjevca Matije Nastasića pre nekoliko godina.

Spirometrija kao dijagnostička metoda od izuzetnog je značaja za pulmološku pedijatriju jer daje jasan pokazatelj stanja dečijih pluća. Subspecijalisti dečije pulmologije navode da je visok postotoak dece sa asmatičnim poremećajima pulmološke funkcije, pa je nabavkom adekvatnog spirometra  znatno olakšana dijagnostika i lečenje osetljive pedijatrijske populacije. Dr Selimir Spasić, načelnik Službe pedijatrije naveo je da u službi rade dvoje subspecijalista dečije pulmologije, što je jasan pokazatelj ozbiljnosti i brojnosti asmatičnih i drugih pulmoloških bolesti kod dece jer je ta patologija najbrojnija na ovom području. Aparat spirometar će biti od velike koristi kolegama koji rade sa decom sa disajnim tegobama. 

Опис није доступан.

– Posle donacije našeg fudbalera Matije Nastaića, ovo je najveća donacija opreme koju je naše odeljenje dobilo i ona je zaista dragocena pomoć pre svega nama koji radimo na dečijem odeljenju, a uticaće i da boravak mališana na našem odeljenju bude daleko komforniji. Medicinska oprema je od značaja da lakše dijagnostikujemo, pratimo i lečimo patološka stanja zbog kojih su hospitalizovani na dečijem odeljenju. Spirometar nam je bio neophodan jer smo godinama pokušavali da ga nabavimo. Kao i ultrazvuk, koji smo dobili od Ministarstva zdravlja – rekao je dr Spasić.

Podsećamo da gospođa Gubler već decenijama živi u Švajcarskoj, ali svoje korene nije zaboravila pa se dosetila da povodom jubileja svog braka, prošle 2023. godine, učini human gest i donacijom pomogne Službi pedijatrije, valjevske bolnice, pa je tim povodom organizovala donatorsko veče prošle godine, o čemu je javnost već informisana.

Опис није доступан.

– Meni je ovo najvažnije što je to za decu. Znam kada sam ja bila dete, nisam imala ništa i zato sam ovu donaciju i uradila. Moja deca su odrasla, imam i unučiće. Ovo je za nas i našu decu, za Valjevski okrug – rekla je uzbuđena donatorka koja nije očekivala ovoliku zahvalnost, dodajući da je sve od srca uradila i da će se uvek truditi da još pomogne.

Опис није доступан.

Baš na Međunarodni dan žena, 8. mart, Uprava Zdravstvenog centra Valjevo, je upriličila prigodan kolegijum na kome je uputila čestitke i ukazala pažnju svim ženama, a i  zahvalnost gospođi Gubler, na kome  joj je uručena skromna zahvalnica za njen human gest.

Опис није доступан.

– Znamo da u našoj ustanovi, Zdravstvenom centru Valjevo, najveći broj medicinskog osoblja, medicinskih sestara i lekara su upravo žene. Ovom prilikom im se zahvaljujemo i podsećamo da su one stubovi zdravstva i naše bolnice – rekao je dr Vladimir Pantelić, v.d. direktora ZC Valjevo, nakon čega se zahvalio ženi velikog srca, donatorki Mirjani Gubler i uručio joj zahvalnicu u korpu cveća.

Dr Vladimir Pantelić, v.d. direktora ZC Valjevo, iskoristio je priliku i podsetio na preventivne preglede u nedelju 10. marata pozivajući građanstvo. On je istakao da nije potrebno da imamo overenu zdravstvenu knjižicu već da je dovoljno da imamo svest o svom zdravlja i da radimo na prevenciji svi zajedno. Nakon obraćanja, v.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić obišao je Prijemno-urgentni centar i podelio po cvet i zaposlenima i pacijentkinjama koje su se zatekle na pregledima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X