јул 17, 2024
Valjevo

Veliko interesovanje za preventivne preglede

Podelite post:

 

U Domu zdravlja Valjevo, proteklog vikenda, ukupno je urađeno 226 laboratorijskih analiza, EKG merenja kod 263 pacijenta, a internisti su obavili 197 kardioloških pregleda. Za novi termin je upisano još 44 sugrađanina jer nije bilo moguće za toliko interesovanje građana za preventivne preglede sprovesti od 8 do 16 časova sve preglede. U Domu zdravlja Valjevo od 8 do 16 časova timovi lekara i medicinskih tehničara su radili merenje krvnog pritiska, zatim EKG, a od laboratorijskih analiza omogućeno je određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Osim laboratorijskih analiza i merenja, građane su pregledala i četiri kardiologa valjevske bolnice. Prim. dr Rada Vilotić Subotić, subspecijalista alergolog-imunolog, koja je dala svoj doprinos preventivnim pregledima u nedelju ističe neophodnost svakog vida prevencije.

– Ima pacijenata koji su kardiološki bolesnici koji se nisu dugo vremena kontrolisali zbog epidemiološke situacije, a uočavamo tokom ovih preventivnih pregleda da ima dosta hipertenzija koje nisu regulisane. Kardiovaskularne bolesti imaju hroničan tok, tako da danas ima ljudi koji su upućivani na dodatnu dijagnostiku radi daljeg lečenja. Mislim da bi redovni sistematski pregledi trebali da postanu norma zdravstvene kulture. Osim internističkog sistematskog pregleda, mislim da bi godišnje kontrole trebalo da podrazumevaju obavezan pregled dojki i debelog creva, kao i svuda tamo gde imamo porast obolelih od maligniteta i da ih otkrivamo možda u nekim ranim stadijumima. Trebalo bi da sistematski pregledi otklanjaju i faktore rizika – zaključila je prim. dr Rada Vilotić Subotić. 

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok oboljevanja i smrtnosti u Srbiji i svetu. U većini slučajeva kardiovaskularne bolesti sa komorbiditetima izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati i lečiti. Osim genetskih faktora koji su primarni faktor rizika i na njih ne možemo uticati jer ih nasleđujemo, tu su i sekundarni faktori rizika na koje stručna javnost permanentno ukazuje. Od sekundarnih faktora rizika posebno se izdvajaju visok krvi pritisak, gojaznost, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana, kao faktori na koje svaki pojedinac uz nadzor lekara itekako može uticati i sprečiti razvoj kardiovaskularnih bolesti. Država ovim preventivnim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i medicinske prosvećenosti i edukacije kako bi preventivne preglede učinila pristupačnim i dostupnim građanima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X