мај 28, 2024
Valjevo

Medijsku kampanju započinje ANEM: „Pretnja je pretnja“

Podelite post:

 

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) započinje medijsku kampanju „Pretnja je pretnja“, posvećenu sistemu prevencije i zaštite novinara i novinarki koja će trajati do kraja marta.

Cilj kampanje je da ukaže da već dugi niz godina brojni medijski delatnici širom Srbije dobijaju pretnje, isključivo zbog toga što profesionalno, objektivno i nepristrasno rade svoj posao, navodi u saopštenju ANEM.

Najveći broj tih pretnji su tako formulisane i „spakovane“ da Krivični zakonik ne može da ih prepozna kao takve, usled čega ne mogu ni da budu procesuirane.

Kampanja “Pretnja je pretnja” ukazuje da je neophodno izmeniti i dopuniti Krivični zakonik, čime bi se olakšala pravna kvalifikacija pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara koje se često odbacuju zbog pravne neutemeljenosti.

U sklopu ANEM kampanje publikovan je “Leksikon pretnji” koji sadrži istinite pretnje koje su novinari i novinarke iz Srbije primili posredstvom različitih kanala komunikacije.

Leksikon će biti distribuiran u izdanjima dnevnih i nedeljnih novina, posredstvoim digitalnih medijskih platformi i društvenih mreža.

Elektronska verzija “Leksikona pretnji” dostupna je na sajtu Bezbedni novinari:
https://bezbedninovinari.rs/page/pretnja-je-pretnja, a kampanju prati i video spot “Upakovane pretnje”, koji je ANEM uradio u saradnji sa autorom Veljkom Golubovićem i agencijom New Moment.

Kampanja se realizuje u sklopu projekta “Izgradnja sistema prevencije i hitnog reagovanja u slučajevima pretnji i napada na novinare u Srbiji“ koji ANEM sprovodi uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Projekat obuhvata aktivnosti Stalne radne grupe za bezbednost novinara i koordinaciju SOS sigurne linije za prijavljivanje pretnji ili drugih slučajeva koje novinari osećaju kao ugrožavanje.

Sigurna SOS linija otvorena je 24 časa, sedam dana nedeljno sa operaterima koji su članovi SRG, ali i advokatima koji se bave zastupanjem novinara i redakcija uz pružanje besplatne pravne pomoći novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost.

Stalna Radna grupa za bezbednost novinara održava sastanke u različitim gradovima širom Srbije na kojima učestvuju lokalne kontakt tačke iz osnovnih i viših javnih tužilaštava i MUP-a kao i lokalni novinari čija je bezbednost ugrožena.

Foto:bezbedninovinari.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X