април 18, 2024
Valjevo

Vlada Srbije odobrila povezivanje radnog staža radnicima privatizovanih firmi

Podelite post:

 

Vlada Srbije usvojila je jjuše Zaključak o saglasnosti za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje posebnim kategorijama zaposlenih i bivših zaposlenih, odnosno bivšim radnicima u privatizovanim firmama i invalidskim preduzećima koja su bila u procesu restrukturiranja.

Na osnovu ovog dokumenta, u 2024. godini će se, pod istim uslovima kao i u periodu od 2015. godine, uključujući i 2023. godinu, povezati staž osiguranja bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imala oznaku „u restrukturiranju“, navodi se na sajtu vlade.

Takođe, biće povezan staž i bivšim zaposlenima koji su utvrđeni kao višak po Programu vlade, koji ne mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje u trajanju do dve godine, jer im poslodavac nije uplatio doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za ceo period rada.

Takođe će staž biti povezan i zaposlenima u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji u 2024. godini ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos. U 2023. godini staž nije povezan za 9.980 bivših zaposlenih u 59 firmi.

Vlada je usvojila i Akcioni plan za period od 2024. do 2026. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine.

Usvajanjem ovog dokumenta biće, između ostalog, omogućeno podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, dalja promocija dualnog obrazovanja, podsticanje razvoju konkurentnosti privrede, kao i podrška razvoju preduzetništva u Srbiji, navodi se u saopštenju.

U Strategiji su postavljeni opšti i posebni ciljevi koji će se realizovati sprovođenjem pojedinačnih mera, dok se Akcionim planom predviđaju konkretne aktivnosti koje će se preduzeti radi obezbeđenja uslova da se ciljevi i mere iz Strategije realizuju. Takođe, određeni su nosioci i partneri za sprovođenje tih mera, kao i rokovi.

Foto: Arhiv

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X