јул 27, 2024
Valjevo

Održana 39. sednica Skupština grada Valjeva

Podelite post:

 

Skupština grada Valjeva na današnjoj 39. sednici je usvojila predloge Komisije za dodelu Nagrade grada Valjeva za 2023. godinu, a predloge je obrazložila predsednica Komisije za dodelu Nagrade grada Valjeva dr Zorica Jocić.

Godišnju nagradu grada Valjeva u oblasti privrede će dobiti valjevsko preduzeće „Urban tehniks“, u oblasti poljoprivrede Aleksandar Stanarević, u oblasti obrazovanja dva dobitnika: Poljoprivredna škola sa domom učenika „Valjevo“ i Ivanka Tomić, profesor matematike, za stvaralaštvo i postignuće učenika i studenata nagradu će dobiti Sofija Mićević, učenica Valjevske gimnazije i Muzičke škole.

Dr Mira Vuković će dobiti Nagradu grada Valjeva za oblast nauka, inovacija i pronalazaštvo, za oblast urbanizam i arhitektura Projektni biro GPD „Kej“, za oblast medicina i briga o zdravlju dr Rada Subotić.

Za oblast socijalna zaštita i humanitarni rad dva dobitnika: Svetosavska omladinska zajednica Eparhije valjevske i pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona MUP-a u Valjevu – Bora Stojanović, Nemanja Maletić, Darko Živčić i Nenad Nenadović i za oblast humanost dva dobitnika: profesor dr Milan A. Nedeljković i posthumno Katarina Čočović.

U oblasti umetnost i kultura nagrade će dobiti glumci Milica Janevski i Nebojša Milovanović, dok za oblast sport Milan Marković, atletičar.

Ove godine će biti dodeljene i dve specijalne nagrade: za životno delo Milošu Kovačeviću, posthumno i za afirmaciju Grada Branku Kovačeviću.

Nagrada grada Valjeva dodeljuje se 20. marta, povodom Dana grada, a Svečana akademija će se ove godine održati u sredu, 20. marta u MŠ “Živorad Grbić” Valjevo, kada će dobitnicima biti uručene nagrade.

Na današnjoj sednici Skupštine usvojen je predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu – prvi rebalans. Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu – prvi rebalans, planirani su prihodi i primanja i preneta neutrošena sredstva u iznosu od 5.355.455.970,75 dinara sredstava budžeta grada i 119.440.950,75 dinara sredstava iz ostalih izvora budžetskih korisnika, tako da ukupno planirana javna sredstva iznose 5.474.896.921,50 dinara.

Rebalansom planirana sredstva budžeta grada su povećana za 114.423.483,31 dinara, odnosno za 2,18%, dok su sredstva iz ostalih izvora smanjena za 19.340.696,12 dinara, odnosno za 13,94%.
Preneta neutrošena sredstva budžeta grada iz ranijih godina usklađena su sa stanjem tih sredstava na dan 31.12.2023. godine i iznose 176.431.483,31 dinara. Preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina iz ostalih izvora usklađena su sa stanjem tih sredstava na dan 31.12.2023. godine i iznose 36.910.627,88 dinara.

U strukturi ukupnih sredstava budžeta grada (prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva), tekući prihodi budžeta grada iznose 5.179.024.487,44 dinara i čine 96,71% sredstava budžeta grada, odnosno 94,60% ukupnih javnih sredstava. Prihodi od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke su uvećani za ukupno 50.700.000,00 dinara. U okviru ove grupe prihoda, uvećan je porez na zarade za navedeni iznos, dok su ostali prihodi ostali nepromenjeni.

Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu – prvim rebalansom, rashodi i izdaci iz sredstava budžeta grada planirani su u iznosu od 5.355.455.970,75 dinara, kao i 119.440.950,75 dinara rashoda i izdataka iz drugih izvora.

Usvojen je Plan komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture grada Valjeva za 2024. godinu. Za finansiranje izgradnje i održavanje objekata komunalne infrastrukture, ovom izmenom Plana opredeljena su ukupna javna sredstva od 1.234.481.805,12 dinara, koja su obezbeđena Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu, što je za 10.373.435,12 dinara više u odnosu na sredstva koja su bila predviđena Planom komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastukture za tekuću godinu.

Usvojen je Plan detaljne regulacije za izgradnju proizvodnog kompleksa u delu naseljenog mesta Mrčić, kao i Plan detaljne regulacije za izgradnju proizvodnog kompleksa u delu naseljenog mesta Beloševac.

Odbornici su usvojili Rešenje o davanju saglasnosti na izmenu i dopunu programa poslovanja JKP „Toplana“ Valjevo za 2024. godinu, data je saglasnost na izmenu i dopunu programa korišćenja subvencija za ovu godinu, a usvojeno je i Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o povećanju osnovnog kapitala ovog preduzeća.

Usvojeno je Rešenje o davanju saglasnosti na program poslovanja JKP „Polet“ za 2024. godinu i data je saglasnost na program korišćenja subvencija ovog preduzeća za ovu godinu.

Usvojen je Elaborat o ekonomsko finansijskoj opravdanosti pripajanja JKP „Polet“ i JKP „Vidrak“. U konačnim efektima procene spajanja ovih preduzeća, Elaboratom je zaključeno da na osnovu analize i uzimajući u obzir sve potencijalne rizike, pripajanje ova dva preduzeća predstavlja ekonomski opravdanu odluku, koja bi trebalo da dovede do poboljšanja efikasnosti i finansijske stabilnosti kombinovanog entiteta.

Takođe, usvojeni su izveštaji o realizaciji programa poslovanja JP za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni „Kolubara“ i JKP-a „Vodovod“, Toplana“, „Vidrak“ i „Polet“ za period od 1.1.2023. do 31.12.2023. godine.

Usvojena je Odluka o poveravanju poslova na izgradnji, održavanju i rekonstrukciji objekata javnog vodovoda u 2024. godini, predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o cenama radova za izradnju, održavanje i rekonstrukciju objekata javnog vodovoda i kanalizacije JKP „Vodovod“, kao i predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o povećanju osnovnog kapitala ovog preduzeća.

Usvojena je Odluka o usvajanju programa energetske efikasnosti grada Valjeva 2023-2026. godina.

Usvojen je Izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije grada Valjeva za 2023. godinu, kao i Operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda grada Valjeva za 2024. godinu.

Odbornici su usvojili izveštaje rada za 2023. godinu i to: Centra za socijalni rad „Kolubara“, Centra za kulturu, Narodnog muzeja, Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, Moderne galerije, Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“, Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Međuopštinskog istorijskog arhiva i Ustanove za fizičku kulturu „Valis“.

Usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Valjeva za 2024. godinu.

Usvojena je odluka o izmenama Odluke o radnom vremenu. Ovom odlukom je doneto da u okviru propisanog radnog vremena u ugostiteljskim objektima i baštama ugostiteljskih objekata u „Staroj čaršiji Tešnjar“, može se izvoditi samo akustična muzika.

Usvojena je izmena Odluke o socijalnoj zaštiti u gradu Valjevu. Postojećom odlukom propisano je da se ovo pravo može priznati deci iz određenih kategorija, uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. S obzirom na to da je svrha ovog prava pružanje dodatne materijalne podrške najosetljivijim grupama dece i njihovim porodicama, kao i da je u 2023. godini bilo 53 korisnika, ovim izmenam odluke će se omogućuti da pravo na naknadu troškova užine ostvaruju i deca od petog do osmog razreda osnovne škole. Primena ove odluke je od nove školske godine, tačnije od 1. septembra 2024. godine.

Usvojeni su predlozi odluka o otuđenju građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom kat.parcele broj 708/31 KO Divčibare, kat.parcele 2046/10 KO Valjevo i kat.parcela broj 8908/5 i 8918/8, obe KO Valjevo.

Van snage stavljena je odluka Skupštine grada Valjeva od 4.10.2019. godine, kojom se stavljena van snage Odluka Skupštine o opredeljivanju namene objekta u Ulici Karađorđeva broj 24 – zgrade Doma vojske za potrebe biblioteke,od 8.5.2018. godine, kojom je grad Valjevo objekat opredelio za potrebe biblioteke, za obavljanje delatnosti Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, čiji je osnivač grad Valjevo, tako da ovom odlukom zgrada Doma vojske za potrebe biblioteke ostaje na snazi.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X