април 20, 2024
Valjevo

Skupština usvojila prvi rebalans budžeta za 2024. godinu

Podelite post:

 

Na današnjoj 39. sednici Skupštine grada Valjeva, usvojena je odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu – prvi rebalans.

Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu – prvi rebalans, planirani su prihodi i primanja i preneta neutrošena sredstva u iznosu od 5.355.455.970,75 dinara sredstava budžeta grada i 119.440.950,75 dinara sredstava iz ostalih izvora budžetskih korisnika, tako da ukupno planirana javna sredstva iznose 5.474.896.921,50 dinara.

Опис није доступан.

„Rebalansom planirana sredstva budžeta grada su povećana za 114.423.483,31 dinara, odnosno za 2,18%, dok su sredstva iz ostalih izvora smanjena za 19.340.696,12 dinara, odnosno za 13,94%.
Preneta neutrošena sredstva budžeta grada iz ranijih godina usklađena su sa stanjem tih sredstava na dan 31.12.2023. godine i iznose 176.431.483,31 dinara. Preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina iz ostalih izvora usklađena su sa stanjem tih sredstava na dan 31.12.2023. godine i iznose 36.910.627,88 dinara.

U strukturi ukupnih sredstava budžeta grada (prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva), tekući prihodi budžeta grada iznose 5.179.024.487,44 dinara i čine 96,71% sredstava budžeta grada, odnosno 94,60% ukupnih javnih sredstava. Prihodi od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke su uvećani za ukupno 50.700.000,00 dinara. U okviru ove grupe prihoda, uvećan je porez na zarade za navedeni iznos, dok su ostali prihodi ostali nepromenjeni.

Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu – prvim rebalansom, rashodi i izdaci iz sredstava budžeta grada planirani su u iznosu od 5.355.455.970,75 dinara, kao i 119.440.950,75 dinara rashoda i izdataka iz drugih izvora“, pojasnio je rukovodilac Odeljenja za finansije Željko Tabašević.

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, zaključio je raspravu o prvom rebalansu budžeta za 2024. godinu.

„Važno je napomenuti da smo sve uradili po preporukama Ministarstva finansija. Bilo je neophodno planirati sredstva na ime učešća grada Valjeva u određenim projektima i mislim da je važno da spomenemo najpre projekte koje ćemo realizovati zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, ukupno 85 miliona za dva projekta. Jedan je izuzetno važan i ubedljivo najviše sredstava je dobio grad Valjevo. Od strane Ministarstva 50 miliona, uz naše učešće od 12,5 miliona, imamo 62,5 miliona za projekat koji se odnosi na zamenu kotlova na individualnim ložištima. Pokazalo se da je ovo odlična mera koja je sprovedena i prethodne dve godine i ovoga puta moramo raditi mnogo brže, jer to je ogroman iznos sredstava i verujem da će interesovanje biti veliko. To je samo još jedan korak kako se borimo protiv aerozagađenja. Da ne pričam ponovo o gasu koji se radi, kao i o Zaključku Vlade gde će gasovod produžiti do „Toplane“ i „Krušika“. Mislim da je važno to reći, uz sve ono što smo radili iz budžeta grada, a pre svega mislim na kontejnerske kotlarnice u Suvoborskoj ulici i Novom naselju. Zajedno sa Ministarstvom radimo i treću koja će priključiti OŠ „Milovan Glišić“ i vrtić „Bubamara“ u Brđanima“, rekao je Gojković.

Gradonačelnik Gojković je naglasio da je Valjevo prošlo na konkursu koje je raspisalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i da će uskoro biti potpisan ugovor koji podrazumeva radove na multifunkcionalnom igralištu za decu u Parku Pećina, što će takođe biti urađeno zajedničkim sredstvima grada Valjeva i Ministarstva. On je naglasio zbog čega su u rebalansu uvećana sredstva za projektovanje Bolnice, ali je govorio i o ostalim projektima koji će biti realizovani u narednom periodu.

„Što se tiče Bolnice, važno je naglasiti zašto je podignut iznos za projektovanje u rebalansu. Ministarstvo zdravlja je platilo urbanistički projekat, što je osnova svega. Obaveza svake lokalne samouprave kada se rade rekonstrukcije bolnica je da finansiraju projekto-tehničku dokumentaciju. Naša Bolnica će se rekonstruisati u četiri faze i zašto su veća sredstva, zato što je ipak odlučeno da se u toj prvoj fazi uradi više nego što je planirano u samom startu. Zbog toga je bitno da mi odvojimo dodatna sredstva, dakle sada radimo projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvršenje. Mene to raduje, zato što mislim da je važno u toj prvoj fazi da bude što više toga urađeno.

Videli ste da smo izdvojili novac za još neke projekte, ono što očukujemo uskoro to je u okviru „LIID“ projekta rekonstrukciju Suvoborske ulice. Nismo odustali od projekata kao što je rekonstrukcija zgrade Radio Valjeva. Sa Ministarstvom kulture intenzivno radimo na tome da Dom vojske postane objekat u kome će biti smeštena Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“. To su po meni velike stvari, uz ovo što je do sada realizovano, a mislim da je važno i možda najbitnija stvar na ovoj Skupštini otvaranje dva nova vrtića u okviru PU „Milica Nožica“ u sredu, 20.marta, kada će i zvanično početi sa radom „Mali princ“ i „Palčica“, koji će primiti preko 500 naših mališana. Tu nije kraj, završava se i dogradnja vrtića „Bambi“ u Kolubari dva. Možete biti ponosni na to da je ova gradska vlast rešila decenijski problem liste čekanja u valjevskim vrtićima. Samo imajte u vidu koliko je porodica živelo dugi niz godina u neizvesnosti gde ostaviti svoje dete. Takođe, 21. marta nas očekuje otvaranje Gradske galerije i tu vas pozivam sve da dođete. Očekujem još neke dobre stvari za Valjevo, jedan veliki projekat koji ćemo nadam se sledeći put najaviti. To je važan i veliki projekat koji smo isto decenijama čekali da se reši, ali da ne otkrivamo ništa dok ne potpišemo ugovor.

Mogao bih zaista dugo da pričam, znam da smo mnogo toga uradili, možda je moglo nešto brže i više, ali stvari koje su urađene su decenijske, dugo su se čekale i bio bih sutra zaista ponosan da neko uradi pola od ovoga što smo mi uradili. Još jednom vas pozivam da dođete u sredu, 20. marta na otvaranje dva nova vrtića, da na poseban način proslavimo Dan grada Valjeva ove godine. Ne postoji grad u Srbiji koji je u jednom danu otvorio dva vrtića, to zapamtite“, zaključio je gradonačelnik Gojković i za kraj spomenuo još jedan važan projekat, a to je projekat u okviru SRC „Petnica“, zajednička sredstva Ministarstva rudarstva i energetike i grada Valjeva u iznosu od 52 miliona, što prema njegovim rečima nije kraj, jer će grad Valjevo kod pomenutog Ministarstva uskoro konkurisati za mere energetske efikasnosti.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X