јул 27, 2024
Valjevo

Za kampanju „Na maturu bez automobila“ prijavilo se 56 lokalnih samouprava

Podelite post:

 

Na putevima u Srbiji, u proseku, skoro svakog vikenda pogine dvoje mladih u saobraćajnim nezgodama i svakoga dana bude povređeno oko 17 mladih.

Za ovogodišnju kampanju Agencije za bezbednost saobraćaja „Na maturu bez automobila“, prijavilo se 56 lokalnih samouprava, a očekuje se učešće više od 12.000 mladih.

Kampanja, čija je ovogodišnja poruka ‘Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!’, je namenjena maturantima širom Srbije.

S obzirom na to da se bliži vreme održavanja maturskih večeri, Agencija za bezbednost saobraćaja je pozvala lokalne samouprave da se priključe realizaciji aktivnosti u okviru ove kampanje, koja ima za cilj da ukaže na to koliko je važno bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Mladi će, kroz kampanju, moći da se informišu o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i načinima kako ih izbeći, kako bi se uticalo na usvajanje pozitivnih stavova i smanjenje stradanja mladih u saobraćaju.

Čak 11 posto više mladih je spremno da veže pojas napred, 37 posto više mladih je spremno da veže pojas pozadi, za 17 posto više mladih nije spremno da pristane da se vozi sa pijanim vozačem.

Broj mladih koji više nisu spremni da voze pod dejstvom alkohola veći je za sedam procenata, a 22 posto više mladih ubuduće neće koristiti mobilni u toku vožnje.

U odnosu na prošlogodišnje rezultate, za celu četvrtinu veći je broj onih koji tvrde da više neće svesno prekoračiti brzinu.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X