јул 27, 2024
Valjevo

Danas zvanično počinje proleće

Podelite post:

 

Jutros u 04.06 časova na severnoj hemisferi počelo je proleće, dok je u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela jesen.

Na dan početka proleća Sunce u Beogradu je izašlo u 05.40, a zaći će u 17.50, što znači da će obdanica trajeti 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, napominju iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković“.

Zvanično proleće će trajati deo marta, ceo april, maj i deo juna na severnoj Zemljinoj polulopti. U isto vreme, na južnoj Zemljinoj polulopti, počinje jesen.

Ove godine, proleće i leto će biti duži za po četiri dana u odnosu na jesen i zimu, što će obradovati mnoge, odnosno trajaće do 20. juna, ukupno 92 dana, 17 sati i 44 minuta, što je za jedanaest minuta duže nego prošle godine.

Danas će ujutru biti slab mraz u većini mesta. Tokom dana biće pretežno sunčano uz malu do umerenu oblačnost. Vetar slab do umeren severozapadni, na istoku povremeno i jak. Najniža temperatura od -2 do 4 na jugu i istoku zemlje, a najviša dnevna od 11 do 16 stepeni. 

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X