април 28, 2024
Valjevo

Ministarstvo prosvete preporušilo visokoškolskim ustanovama da ne povećavaju školarine za narednu školsku godinu

Podelite post:

 

Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu.

Ova preporuka upućena je na zahtev Studentske konfederacije univerziteta Srbije i Studentske konfederacije akademija strukovnih studija i visokih škola.

Većina visokoškolskih ustanova u Republici Srbije odlučila se da ne povećava visinu šklarina za samofinasirajuće čime su pokazale brigu za položaj studenata i doprinos povećanju broja maturanata koji nakon završetka srednje škole nastavljaju školovanje na visokoškolskim ustanovama.

Vlada Srbije i Minstarstvo prepoznaju važnost utvrđivanja novog modela finansiranja visokoškolskih ustanova za dalji razvoj visokog obrazovanja ali i poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih u visokom obrazovanju.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije obezbeđuje više od 15 hiljada studentskih stipendija i kredita a država će u narednom periodu finasirati velike infrastrukturne projekte u oblasti visokog obrazovanja.

Ministarstvo prosvete pozdravlja odgovorno opredeljenje većine visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji da ne povećavaju visinu školarina za samofinansirajuće, kojim pokazuju brigu za položaj studenata i doprinose povećanju obuhvata maturanata koji nakon završene srednje škole nastavljaju svoje školovanje na visokoškolskim ustanova, odnosno smanjenju odustajanja studenata od studija iz materijalnih razloga.

Foto: Ministarstvo prosvete

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X