април 28, 2024
Valjevo

Poziv na preventivne preglede u Dom zdravlja i Bolnicu

Podelite post:

 

U nedelju 24. marta u Bolnici i Domu zdravlja Valjevo održavaju se preventivni pregledi posvećeni kontroli i ranom otkrivanju najčešćih bolesti i u ženskoj i u muškoj populaciji. Od 8 do 16 časova, za mušku populaciju iznad 49 godina starosti biće omogućeno PSA testiranje u Domu zdravlja, a za žene starije od 40 godina, dva tima će raditi u Domu zdravlja ultrazvučne preglede i dva u Bolnici.

– Što se tiče PSA, to je prostata specifični antigen test koga stvaraju sekretorne ćelije same prostate. U situacijama kada je prostata uvećana i počne da buja, maligne ćelije mogu da stvaraju prostata specifični antigen koji koristimo kao tumor marker. Jako nam je bitno da pozovemo muškarce koji su stariji preko 49 godina da se odazovu na besplatne preventivne preglede. U laboratoriji u Domu zdravlja ćemo od 8 do 16 časova uzorkovati krv za PSA analizu, a nakon toga se pacijenti obraćaju kod svog izabranog lekara po rezultate. Sve što bude povišeno iznad referentnih vrednosti ti pacijenti će dalje biti poslati kod naših urologa koji će dalje proceniti neophodnu dodatnu dijagnostiku. Znamo da veliki broj muškaraca godišnje oboli od tumora prostate. U prošloj godini 2400 obolelih, od kojih je na žalost preminulo oko 760 ljudi. Karcinomi prostate u početnoj fazi ne daju nikakve simptome i znamo da je to jako podmukla bolest. Simptomi se javljaju tek u nekim odmaklim fazama kada je već došlo do meta promena. Naša uloga je da mi svaku malignu bolest otkrijemo u što ranijoj po mogućnosti prvoj fazi oboljevanja, kada je bolest izlečiva – rekao je dr Vladimir Pantelić, v.d. direktora ZC Valjevo prilikom pozivanja građanstva na preventivne preglede, ističući da je prevencija najbolji vid lečenja. 

Što se tiče ženske populacije dr Pantelić je pozvao žene iznad 40 godina starosti na ultrazvučni pregled dojki.Znamo da je karcinom dojke najčešće maligno oboljenje kod žena. Po statistici u toku prošle godine je obolelo negde oko 36 hiljada žena a preminulo 20 hiljada! To su zastrašujuće brojke pogotovu što se karcinom dojke uspešno leči u rano otkrivenim fazama bolesti. Ponavljam da je prevencija najbolji vid lečenja. Neki faktori rizika su svakako dominantni te sve žene preko 50 godina života povećavaju rizik od oboljevanja i treba da se obavezno kontrolišu. Pozitivna porodična anamneza uz genetski faktor je jako značajna, imamo dva gena BRCA1 i BRCA2 koji su zastupljeni 5 do 10% u populaciji i kao nasledni se prenose. Gojaznost, rana menstruacija pre 11 godine kao i kasna menopauza nakon 54 godine su takođe rizici, kao i izloženost jonizujućem zračenju. Sve pacijentkinje koje budu imale pozitivan nalaz na ultrazvučnom pregledu moći će istog dana da urade i mamografiju. Nakon urađene mamografije će za dan ili dva moći da dobiju očitan nalaz mamograafski. Ukoliko bude potrebe dalje će biti protežirane za dodatnu dijagnostiku. Znamo da je kod nas karcinom dojke u porastu i da se na žalost u Srbiji otkriva u nekim kasnim stadijumima kada je procenat izlečenja dosta manji u odnosu na prvu fazu bolesti. Ovaj karcinom je dosta agresivan pa daje meta promene, širenje karcinoma metastazama zahvata kosti, jetru, pluća, tako da u odmaklim fazama bolesti koriste se sva raspoloživa sredstva u lečenju a to je prvenstveno hirurgija, hemioterapija i zračena terapija. Pozivam sve naše sugrađanke preko 40 godina da se odazovu na ove preventivne preglede kako bismo sprečili mogućnost da kasno otkrijemo ukoliko imaju neki potencijalni rizik za oboljevanje – rekao je dr Vladimir Pantelić, v.d. direktora ZC Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X