април 28, 2024
Valjevo

U Valjevu obeleženo 25.godina od početka NATO bombardovanja

Podelite post:

 

Povodom Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, predstavnici grada Valjeva, Vojske Srbije i boračkih udruženja, položili su cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću, a potom je organizovano polaganje cveća na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

“Na današnji dan 1999. godine, počela je NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju i trajala je 78 dana. Smrt 2500 civila, posebno 79-oro dece, za nas će uvek biti zločin. Bili smo suočeni sa najvećom vojnom silom na svetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22000 tona bombi i raketa i njihovim jasnim ciljem da nam oduzmu deo naše teritorije. Bombardovanje Valjeva je počelo 14. aprila 1999. godine u kome je poginulo troje Valjevaca, dok je povređeno više od 50 građana. Naš grad je pretrpeo ogromna materijalna razaranja.

Živeti prošlost zarad prošlosti nema smisla, ali živeti prošlost zarad bolje budućnosti uvek ima. Zgrade, kuće, mostove, škole, bolnice, uspećemo da obnovimo i napravimo nove, ali ljudske živote nikada nećemo, niti smemo zaboraviti. Danas obeležavamo Dan sećanja na stradale u NATO agresiji i posle 25 godina sećanja na hrabrost, požrtvovanost i nesebičnost našeg pilota pukovnika Milenka Pavlovića ne bledi, već samo jača. Pukovnik Pavlović je poginuo braneći svoju otadžbinu i izvršavajući najsmeliji čin, žrtvujući sebe za odbranu naroda. Zato je obaveza svih nas da čuvamo uspomenu i sećanje na sve one koji su dali najvrednije što su imali, svoje živote za odbranu zemlje i naroda”, kazala je predsednica Skupštine grada Valjeva prof. dr Snežana Rakić.

U bombardovanju Valjeva koje je počelo 14. aprila 1999. godine, poginulo je troje Valjevaca, a povređeno 50 sugrađana. Na naš grad i okolinu je palo 215 bombi, a 150 bombi je bačeno na fabriku „Krušik“. Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dvojica mladih potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić. U herojskoj odbrani na nebu iznad našeg grada, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

U bombardovanju Valjeva je uništena zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća. Zbog svega toga, Valjevo 24. marta obeležava tužnu godišnjicu tragičnih događaja iz svoje novije istorije.

Povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, 23. i 24. marta, kada Srbija obeležava 25 godina od početka bombardovanja, širom naše zemlje se na javnim mestima emituje materijal koji sadrži 1139 imena branilaca otadžbine, koji su stradali tokom NATO agresije. U Valjevu se ovaj video materijal emituje na elektronskom bilbordu, na raskrsnici Sinđelićeve i Karađorđeve ulice.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X