јул 14, 2024
Valjevo

Danas slavimo prepodobnog Simeona Novog Bogoslova! Da biste upoznali veliku ljubav, obavezno uradite ovo

Podelite post:

 

Srpska prvoslavna crkva i njeni vernici danas slave prepodobnog Simeona Novog Bogoslova u narodu poznatog kao veoma blagog i bogougodnog čoveka

Prepodobni Simeon Novi Bogoslov je verovao da je vrlina čudesna stvar, te da duša koja odiše božanskom ljubavlju može da savlada sve prepreke.

Pošto je Sveti Simeon Novi Bogoslov poštovao vrlinu iznad svega običaj je da se na ovaj dan svako od nas posveti istraživanju svoje duše. Samo tako možemo spoznati pravu, Božansku ljubav.

Danas je običaj da se posti, a nikako nije poželjno da pokrećete rasprave ili svađe.

Ko je bio sveti Simeon Novi Bogoslov?

Sveti Simeon rodi se u Paflagoniji, u mestu zvanom Galata; roditelji su mu bili plemići i bogati: otac Vasilije i majka Teofanija. Još kao mališana, roditelji su odveli Simeona u Carigrad kod svojih rođaka koji tada bijahu veoma viđeni na carskom dvoru. Ovi ga s radošću primiše, i dadoše mu učitelja da ga uči osnovnim stvarima. Pametan i mudar izmalena, Simeon se ozbiljno dade na učenje; nije voleo dečje igre, izbegavao je njihove nestašluke; i tako veoma napredovao u naukama. Sa uzrastom, rasla je i njegova revnost u učenju. Za kratko vreme on postade izvrstan krasnopisac, o čemu svedoče knjige pisane njegovom rukom.

Simeon je ostavio sve bogatstvo i otišao u manastir. Pod vođstvom starca Simeona upoznaje podvižnički život. Smatra se za najvećeg bogoslova posle svetog Grigorija Bogoslova. On je osećalo blagoslov u svom srcu. Upokojio se 1032. godine, a njegove mošti se smatraju čudotvornim.

Foto: SPC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X